30 Eylül 2012 Pazar

Café 7'nin taşınması hakkında dostlara not..

Sevgili Chef in Love dostları..

Bir süredir yeni tarif girişleri yapamadığımı farketmişsinizdir..
Restoranımız Café 7'nin 4 yıldır faaliyet gösterdiği yerden daha büyük olan yeni yerimize taşınması ve dekorasyon çalışmaları nedeniyle hem yeni tarifler denemeye hem de yayımlamaya fırsatımız olmuyor maalesef.. 1 Kasım 2012 tarihinde Café 7 yeni yerinde hizmetinize girecek ve o tarihten itibaren yeni ve denenmemiş tariflerle karşınızda olmayı hedefliyoruz.. Bugüne dek beni ve sevgili iş ortağım, eşim Meltem Üstekidağ'ı destekleyip inanan tüm dostlarımıza teşekkürler ediyoruz ve bizi takip etmeye devam etmelerini diliyoruz..

Saygılarımla,

CiL

9 Eylül 2012 Pazar

Pirinç Salatası..

Genellikle ana sıcak tarifleri denemeyi seviyorum ancak bu kez hafif bir salata tarifi denedim.. Elbette ki daha önce defalarca denenmiş bir salatadır Pirinç Salatası.. Bir de benim yorumumu görün istedim.. Özellikle kuzu pirzolanın yanında oldukça keyifli ve doyurucu olduğunu söyleyebilirim..

Malzemeler (2 kişilik)
1 çay bardağı pirinç
1 çay kaşığı et bulyon
1/2 adet küçük boy kırmızı lahana
1 adet küçük boy kırmızı biber
1 adet küçük boy yeşil biber
2 dal taze soğan
1 çorba kaşığı balzamik sirke
1 çorba kaşığı zeytinyağı (sızma)
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı kuru nane
1/2 çay kaşığı kuru fesleğen

Hazırlanışı
Pirinci yıkayıp, 2 su bardağı kaynar suyla birlikte ocağa alın. 1 çay kaşığı et bulyonu ekleyip 10 dakika kadar pişirin. Pirinçler yumuşayınca süzgeçe alın ve soğuk suyla hafif yıkayın.

Sebzeleri istediğiniz şekilde ve boyutlarda doğrayın. Benim önerim çok büyük parçalar kesmemenizdir. Çatalla yenilecekse jülyen (kibrit çöpü) , kaşıkla yenecekse konkase (tavla zarı büyüklüğünde) doğramanızı öneririm. Sebzeleri doğradıktan sonra üzerlerine tuzu ekleyip fazla zarar vermeden ovun. Bir kasenin içerisine zeytinyağı, balzamik sirke ve baharatları koyup iyice karıştırın. Yıkadığınız pirinçleri ve hazırladığınız sosu sebzelerin üzerine gezdirip iyice harmanlayın. Seçtiğiniz herhangi bir et ya da tavuk yemeğinin yanında servis yapın.

Afiyet olsun..

4 Eylül 2012 Salı

Ballı Hardallı Tavuk İncik ve Sebzeli Noodle..

Çoğu zaman yemeklerimde füzyon mutfağı tekniklerini tercih ederim.. Yani kontrast lezzetleri ve farklı mutfak kültürlerini bir arada kullanmaya çalışırım.. Ancak bu kez tamamen Asya mutfağına özgü malzemelerle, klasik bir Asya yemeğini, kendi sos ve malzeme tercihlerimle yorumladım.. Yaklaşık 1,5 aydır karbonhidrat tüketmediğimden midir bilmem inanılmaz lezzetli geldi bana.. Umarım sizin de ilginizi çeker..

Malzemeler (2 kişilik)
1/2  paket noodle (Çin eriştesi) (200 gr)

Sos için
5 adet mantar
1 adet kırmızı biber
1 adet kabak
1 adet küçük şalgam turbu
4 dal yeşil soğan
1 diş sarmısak
2 çorba kaşığı soya sosu
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı köri sosu veya 1 tatlı kaşığı toz köri
Fesleğen, karabiber, toz kırmızı biber ve tuz

Üzeri için
6 adet tavuk incik
1 çorba kaşığı bal
2 çorba kaşığı hardal
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mısır nişastası
Rendelenmiş kaşar peyniri

Hazırlanışı
Bir tencerede 2 litre suyu kaynatıp noodleları içine atın. 6 -7 dakika pişirip süzün ve soğuk suya tutun.

Noodlelar pişerken biz sosu ve tavukları hazırlamaya başlayalım. Bir kasenin içine bal, hardal, toz kırmızı biber , zeytinyağı ve tuzu koyup iyice karıştırın. Tavuk incikleri bu sosa iyice bulayın. Bir tavayı kızdırın ve tavukları yerleştirin. Tavukları hafifi çevirerek yüksek ateşte yaklaşık 2 dakika pişirin. Dış kısımları mühürlendikten sonra kasede kalan ballı hardallı sosa 1 çay bardağı su ekleyip karıştırın ve tavukların üzerine dökün. Kapağını kapatıp 5 dakika orta ateşte pişirin. Daha sonra 1 tatlı kaşığı nişastayı 1 çay bardağı suda eritip tavukların üzerine dkün ve sosu iyice karıştırın. Yaklaşık 15 saniye içinde sosunuz jel kıvamı alacaktır. Bu aşamada tavanın altını kısıp kapağını kapatın ve 5 dakika daha pişirin. Ara sıra hafifi çevirip sosun yanmasına engel olun.

Tavuklarımız ve noodlelarımızı hazır olurken bir yandan da başka bir tavada sosumuzu yapmaya başlayalım. Sos için en uygun tava seçimi wok tavadır ancak elinizde yoksa normal bir tava da işinizi görür. Tavaya zeytinyağını alın ve hafif kızdırın. İnce doğranmış biberlerinizi ve sarmısağınızı tavaya alın. Sürekli karıştırırken diğer malzemeleri ekleyin. İnce doğranmış mantarları, kabağı, salgamı ve son olarak taze soğanları ekleyin. Soya sosunu ve köri sosunu ekleyip karıştırmaya devam edin. Karıştırma işlemini kaşık yerine tavayı hareket ettirerek yapmanızı tavsiye ederim. Sebzelerin görüntüsüne zarar vermemiş olursunuz. Son olarak zevkinize göre baharatları ekleyin.

Son aşamada yemeğimizi birleştiriyoruz. Noodleları sosu hazırladığınız tavaya alın ve hafif ateşte sürekli çevirerek sosun noodlelara iyice bulaşmasını sağlayın. Tavadaki noodleları iki taba pay edin ve üzerine üçer parça tavuk ekleyin. Tavukların üzerine içnde piştiği sostan birer kaşık gezdirin. Kaşar peyniri ile süsleyip servis yapın.

Afiyet olsun..

1 Eylül 2012 Cumartesi

Glaze Havuç Çubukları..

Glaze tekniği, Türk mutfağında  pek kullanılan bir pişirme tekniği olmasa da benim özellikle çok sevdiğim bir tekniktir. Bence hafif şekerli tadı, özellikle ekşi veya tuzlu yemeklerin yanında oldukça keyifli bir kontrast yaratıyor.. Havuç dışında arpacık soğanı, kuşkonmaz veya kapia biber gibi sebzeleri de bu teknikle tatlandırıp yemeklerinizin yanında  farklı bir garnitür olarak servis edebilirsiniz..

Malzemeler (4 kişi için)
6 adet orta boy havuç (çok kalın olmayan ve düz şekilli olan havuçları tercih edin)
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı toz şeker
Tuz, karabiber
1 çay bardağı sıcak su
Süsleme için istediğiniz bir yeşillik (maydonoz, yeşil nane veya fesleğen)

Hazırlanışı
Havuçların dış kabuğunu soyun ve uzunlamasına dörde bölün.. Tereyağını kapaklı bir pişirme tavasına alın ve eritin. Havuçları tavaya alın ve 3-4 dakika soteleyin. İstediğiniz miktarda tuz ve karabiber ekleyin. Toz şekeri de ekleyip biraz daha soteleyin. Havuçlar hafif renk değiştirirken suyu da ekleyin ve tavanın kapağını kapatın.. Altını kısıp yaklaşık 5 dakika daha pişirin. Altını kapatın ve hafif ılıyınca üzerine ince doğranmış yeşillikleri ekleyip servis yapın..

Afiyet olsun..

Not: Glaze etmek; bir etin veya sebzenin, kendi pişme suyunun çektirilmesiyle pişirilmesi anlamına gelir. Bu yüzden yüksek ateş kullanılmamalıdır.

Terigravy (Teriyaki ve Gravy) Soslu Tavuk Dolması..

Aylardır aklımda olan bir karışımı deneme fırsatı buldum sonunda.. Farklı kültürlere ait sosları birbirleriyle karıştırıp yeni ve farklı tatlar ortaya çıkarmayı çok keyifli bulmuşumdur her zaman.. Bu soslardan biri (favorilerimden biridir) olan Teriyaki sosu, Asya mutfağının en özel soslarından ve bizim için oldukça farklı bir lezzet.. Ev yapımı Teriyaki ile İngiltere temelli olan "Gravy" sosunu birleştirmeyi denedim bu kez.. Sonuç oldukça keyifliydi.. Karışık gibi gelebilir ama malzemeleri ayarladıktan sonra gerisi çok da zor değil.. Denemekten çekinmeyin bence :)

Malzemeler (2 kişi için)
2 adet tüm tavuk göğsü (kasabınıza fileto şeklinde açtırabilirsiniz)
1 adet kabak
4 adet mantar
100 gr kaşar peyniri (jülyen doğranmış)
1 türk kahvesi fincanı krema
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber, kekik

Teriyaki Sosu için
1 türk kahvesi fincanı soya sosu
1 türk kahvesi fincanı esmer şeker (toz şeker de olabilir)
2 çorba kaşığı elma sirkesi
(aslında sirke yerine "mirin" denilen pirinç şarabı ile yapılır ama bulmak pek kolay değil)
2 diş sarmısak
1 çorba kaşığı mısır nişastası
1 çorba kaşığı su
Karabiber

Gravy Sos için
1 çorba kaşığı tavuk bulyon
1 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı un
2 dal taze biberiye
1 türk kahvesi fincanı beyaz şarap (isteğe bağlı)
1 su bardağı kaynar su
Tuz, karabiber

Hazırlanışı
İşe teriyaki sos ile başlayalım. Soya sosunu, esmer şekeri, elma sirkesini ve sarmısakları mutfak robotuna koyun ve 2 dakika iyice karıştırın. Şekerlerin erimesi yeterlidir. Bir kasenin içine nişastayı ve suyu koyup ezerek karıştırın. Nişastalı suyu da robota alın ve 30 saniye daha karıştırın. Karışımı bir kaseye koyup 10 dakika buzdolabında dinlendirin.

Kabağın dış kabuğunu soyup jülyen doğrayın. Mantarları ince ince doğrayın. Bir tavada zeytinyağını kızdırın, kabak ve mantarları ekleyip soteleyin. Baharatları isteğinize göre ekleyin. Teriyaki sosunuzdan 2 çorba kaşığı ve kremayı ekleyip sotelemeye devam edin. Kaynamaya başlayınca altını kapatın 3 dakika dinlendirin.

Tavuklarınızı tezgahınıza yerleştirin. Sebzeli harcınızdan 2 çorba kaşığı alıp tavuğun ortasına yerleştirin. Doğranmış kaşar peynirlerinizden de 3-4 parça yerleştirip tavuğu dikkatli bir biçimde sarın. Sağ ve solundaki açıklıklardan harcın çıkmaması için, paket sarar gibi biraz elinizle biraz bastırın. İsterseniz birer kürdanla da tutturabilirsiniz. Teriyaki sosundan birer çorba kaşığı kadar tavukların üzerine gezdirin. Biraz baharat da serpebilirsiniz. Tavuklarınızı bir fırın tepsisine yerleştirin ve önceden 250 dereceye ısıtılmış fırınınıza yerleştirin. Yaklaşık 30 dakika pişirin.

Gravy sosa gelince. Bu sos için fırında pişen tavuklarımızın bıraktığı suya ihtiyacımız olacak.  Bir kabın içerisine tavuk bulyonu ve kaynar suyu alıp iyice karıştırın. Fırındaki tavuklarınızı dikkatli bir biçimde bir başka fırın tepsisine alın ve fırına yeniden yerleştirin. Bu aşamada değiştireceğiniz tepsiyi de önceden fırında ısıtmanız daha iyi olur. İlk tepsinize, yani tavuğun pişip suyunu bıraktığı tepsiye bulyonlu suyunuzu ekleyin ve tepsiyi ocağın üstüne yerleştirip altını açın. Bir çırpma teli yardımıyla  iyice karıştırın. Kaynamaya başlayan tavuk suyunuzun içine biberiye dallarını atın. Biraz karabiber serpin. Birkaç dakika sonra da bir elek yardımıyla unu eleyerek tavuk suyuna ekleyin. Hemen ardından tereyağını da ekleyin ve iyice karıştırın. Biberiye dallarını çıkarın. Eğer istiyorsanız beyaz şarabı ekleyin. Ocağı kısın ve yaklaşık 3 dakika iyice çırparak kaynatmaya devam edin. Gravy sosunuz artık hazır.

Fırına yerleştirdiğiniz tavukların üzerine gravy sostan bolca dökün ve 10 dakika daha, üzeri kızarana kadar pişirmeye devam edin. Fırından çıkarıp garnitürle servis edin. ( Ben glaze edilmiş havuçları tercih ettim. Onun tarifini daha sonra vereceğim.)

Afiyet olsun..