1 Eylül 2012 Cumartesi

Terigravy (Teriyaki ve Gravy) Soslu Tavuk Dolması..

Aylardır aklımda olan bir karışımı deneme fırsatı buldum sonunda.. Farklı kültürlere ait sosları birbirleriyle karıştırıp yeni ve farklı tatlar ortaya çıkarmayı çok keyifli bulmuşumdur her zaman.. Bu soslardan biri (favorilerimden biridir) olan Teriyaki sosu, Asya mutfağının en özel soslarından ve bizim için oldukça farklı bir lezzet.. Ev yapımı Teriyaki ile İngiltere temelli olan "Gravy" sosunu birleştirmeyi denedim bu kez.. Sonuç oldukça keyifliydi.. Karışık gibi gelebilir ama malzemeleri ayarladıktan sonra gerisi çok da zor değil.. Denemekten çekinmeyin bence :)

Malzemeler (2 kişi için)
2 adet tüm tavuk göğsü (kasabınıza fileto şeklinde açtırabilirsiniz)
1 adet kabak
4 adet mantar
100 gr kaşar peyniri (jülyen doğranmış)
1 türk kahvesi fincanı krema
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber, kekik

Teriyaki Sosu için
1 türk kahvesi fincanı soya sosu
1 türk kahvesi fincanı esmer şeker (toz şeker de olabilir)
2 çorba kaşığı elma sirkesi
(aslında sirke yerine "mirin" denilen pirinç şarabı ile yapılır ama bulmak pek kolay değil)
2 diş sarmısak
1 çorba kaşığı mısır nişastası
1 çorba kaşığı su
Karabiber

Gravy Sos için
1 çorba kaşığı tavuk bulyon
1 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı un
2 dal taze biberiye
1 türk kahvesi fincanı beyaz şarap (isteğe bağlı)
1 su bardağı kaynar su
Tuz, karabiber

Hazırlanışı
İşe teriyaki sos ile başlayalım. Soya sosunu, esmer şekeri, elma sirkesini ve sarmısakları mutfak robotuna koyun ve 2 dakika iyice karıştırın. Şekerlerin erimesi yeterlidir. Bir kasenin içine nişastayı ve suyu koyup ezerek karıştırın. Nişastalı suyu da robota alın ve 30 saniye daha karıştırın. Karışımı bir kaseye koyup 10 dakika buzdolabında dinlendirin.

Kabağın dış kabuğunu soyup jülyen doğrayın. Mantarları ince ince doğrayın. Bir tavada zeytinyağını kızdırın, kabak ve mantarları ekleyip soteleyin. Baharatları isteğinize göre ekleyin. Teriyaki sosunuzdan 2 çorba kaşığı ve kremayı ekleyip sotelemeye devam edin. Kaynamaya başlayınca altını kapatın 3 dakika dinlendirin.

Tavuklarınızı tezgahınıza yerleştirin. Sebzeli harcınızdan 2 çorba kaşığı alıp tavuğun ortasına yerleştirin. Doğranmış kaşar peynirlerinizden de 3-4 parça yerleştirip tavuğu dikkatli bir biçimde sarın. Sağ ve solundaki açıklıklardan harcın çıkmaması için, paket sarar gibi biraz elinizle biraz bastırın. İsterseniz birer kürdanla da tutturabilirsiniz. Teriyaki sosundan birer çorba kaşığı kadar tavukların üzerine gezdirin. Biraz baharat da serpebilirsiniz. Tavuklarınızı bir fırın tepsisine yerleştirin ve önceden 250 dereceye ısıtılmış fırınınıza yerleştirin. Yaklaşık 30 dakika pişirin.

Gravy sosa gelince. Bu sos için fırında pişen tavuklarımızın bıraktığı suya ihtiyacımız olacak.  Bir kabın içerisine tavuk bulyonu ve kaynar suyu alıp iyice karıştırın. Fırındaki tavuklarınızı dikkatli bir biçimde bir başka fırın tepsisine alın ve fırına yeniden yerleştirin. Bu aşamada değiştireceğiniz tepsiyi de önceden fırında ısıtmanız daha iyi olur. İlk tepsinize, yani tavuğun pişip suyunu bıraktığı tepsiye bulyonlu suyunuzu ekleyin ve tepsiyi ocağın üstüne yerleştirip altını açın. Bir çırpma teli yardımıyla  iyice karıştırın. Kaynamaya başlayan tavuk suyunuzun içine biberiye dallarını atın. Biraz karabiber serpin. Birkaç dakika sonra da bir elek yardımıyla unu eleyerek tavuk suyuna ekleyin. Hemen ardından tereyağını da ekleyin ve iyice karıştırın. Biberiye dallarını çıkarın. Eğer istiyorsanız beyaz şarabı ekleyin. Ocağı kısın ve yaklaşık 3 dakika iyice çırparak kaynatmaya devam edin. Gravy sosunuz artık hazır.

Fırına yerleştirdiğiniz tavukların üzerine gravy sostan bolca dökün ve 10 dakika daha, üzeri kızarana kadar pişirmeye devam edin. Fırından çıkarıp garnitürle servis edin. ( Ben glaze edilmiş havuçları tercih ettim. Onun tarifini daha sonra vereceğim.)

Afiyet olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder