23 Kasım 2012 Cuma

Biftek Şelalesi..


Bu yemek aslına bakarsanız tamamen anlık gelişen bir tarif oldu ama bu tip beklenmedik malzeme sürprizleri nedense hep ilginç sonuç veriyor. Geleneksel 3B (Biftek, Bira ve Blues) gecelerimden biri için sipariş ettiğim biftek beklediğimden oldukça büyük geldi ve gönlüm bu güzelim eti ikiye bölmeye razı gelmedi. Yaklaşık 30 cm uzunluğunda, 10 cm eninde ve 3 cm kalınlığında bir şaheser vardı karşımda. Ben de boyundan ikiye bölmek yerine 2 adet 1,5 cm kalınlığında devasa bifteğe sahip oldum.. Ve sonrası aşağıdaki gibi gelişti.. :)

Malzemeler (2 kişi için)
Yukarıdaki anlatılan gibi bir biftek 
(Bu büyüklükte bir bifteği bulmak kolay değil ama bir kasapla görüşüp ayarlayabilirsiniz)
200 gr kaşar peyniri
4 adet mantar
1 çay bardağı krema
1 diş sarmısak
1 çay kaşığı köri sosu
Tuz, karabiber ve dal kekik

Hazırlanışı
Etimizi her zamanki yöntemle yani sıvıyağ, süt, soğan dilimleri, kekik ve karabiber karışımında marine ediyoruz. Bu cüssede bir eti en az 6 saat dinlendirmek gerekiyor. Bir kabın içerisinde ince doğranmış mantar ve rendelenmiş kaşar peynirini harmanlıyoruz. Üzerine kremayı, ince doğranmış sarmısağı, köri sosunu ve baharatları karıştırıp bir harç elde ediyoruz. Bu harcı iki bifteğe paylaştırıyoruz. Bifteğin uç kısmına yerleştirip diğer kısmı üzerine kapatıyoruz. Elimizle bastırıp yayılmasını sağlıyoruz. Bifteğin açık olan 3 kısmını birer kürdan yardımıyla kapatıyoruz. Etin dış kısmını da baharatlayıp kızgın tavada veya ızgara çevirerek pişiriyoruz. Sonra altını kısıp kapağını kapatıyoruz ve 10 dakika pişmesine izin veriyoruz. Şimdi asıl önemli kısma geldik. Şelale ismini vermemin sebebi bu 15 dakikalık pişme süresinde kaşarın etin açık kalan kısımlarından sızmasından dolayıdır. Dikkatlice tabağa alıp görüntüyü bozmamaya özen gösteriyoruz. Benim tavsiyem akdeniz salatasıyla ve güzel bir kadeh kırmızı şarapla birlikte sunmanızdır.

Afiyet olsun..

21 Kasım 2012 Çarşamba

Ispanaklı Tagliatelle..

Tagliatelle benim favori makarnamdır. Özellikle pişmeden önceki görüntüsü beni her zaman cezbetmiştir. Hele ki yumurtalı ise (al uovo) tadından yenmez.. Bu kez sosunda uzun zamandır canım çok çektiği için ıspanak kullandım.. Sonuç tahmin ettiğimden daha lezzetli oldu.. 

Malzemeler (4 kişilik)
1 paket Barilla Tagliatelle makarna 
1 demet ıspanak
200 gr dana bonfile
1 çay bardağı et suyu
2 diş sarmısak
6 adet mantar
2 adet kırmızı kök biber
2 adet domates
1 tatlı kaşığı susam
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber, kuru fesleğen

Hazırlanışı
Ispanakları bol suyla yıkayıp su dolu bir kapta biraz bekletin. İyice süzdüğünüz ıspanakları ince ince kıyın. Dana etini, mantarları ve biberleri jülyen doğrayın. Sarmısaklarınızı ortadan ikiye bölüp bir sos tenceresine zeytinyağı ile birlikte alın. 30 saniye kadar sarmısakları soteleyip tahta bir kaşık yardımıyla tencereden alın. (Amacımız zeytinyağına sarmısak aroması vermek) Etlerinizi tencereye alıp soteleyin. Ardından sırayla biberleri, mantarı ve son olarak ıspanağı koyup sotelemeye devam edin. Tencerenin kapağını kapatıp ıspanağın suyunu bırakmasını ve sonra tekrar çekmesini sağlayın. Domateslerinizi rendeleyin ve sosunuza ekleyin. İsteğinize göre tuz, karabiber ve fesleğen ekleyin. Sosunuz iyice pişip kıvamlanınca bir çay bardağı et suyunu ve 1 tatlı kaşığı susamı ekleyip 1 dakika daha pişirin ve ocağı kapatıp dinlendirin.

Yaklaşık 2 litre suyu bir makarna tenceresine alıp içine 1 çorba kaşığı tuz ekleyip kaynatın. Tagliatelle'leri kaynayan suya atıp yaklaşık 10 dakika pişirin. Süzgece alın ancak kesinlikle üzerine soğuk ya da sıcak su gezdirmeyin.

Sosunuzun yaklaşık yarısını başka bir kaba alın. Haşlanmış makarnanızı sos tenceresine alıp makarnalara zarar vermeden yavaşça karıştırın. Hafif soslanan makarnayı tabaklara servis yapın ve ayırdığınız sosu eşit olarak tabaklara bölüştürün. Üzerine isterseniz parmesan peyniri veya eski kaşar rendesi serpebilirsiniz.

Afiyet olsun..

19 Kasım 2012 Pazartesi

Meyveli Kurabiyeler..

Her zaman pasta ve kurabiye yapımının yemek yapmaktan daha zor ve sabır gerektiren bir iş olduğunu düşünmüşümdür. Çünkü çoğu zaman pasta yaparken uzun süreler beklemeniz gerekir. Malzemelere şekil vermek her zaman daha zordur. Bir kitapta ya da internet sitesinde gördüğünüz bir pasta ya da kurabiye tarifini denersiniz ve genellikle o tarifteki fotoğrafa benzemez bile yaptığınız şey. Bunun sebebi gerçekten tecrübe ve sabır gerektiren bir konu olmasıdır. Ben elimden geldiğince bunu değiştirmeye çalışıyorum. Herkesin birazcık istekle güzel pasta ve kurabiyeler yapabileceğini düşünüyorum. Denerken çok eğlendiğim bir kurabiye tarifiyle sizlerin de çok güzel sunumlar yapabileceğinizi göstermek istiyorum.  

Malzemeler (8 kişilik)
2 su bardağı un
6 çorba kaşığı tereyağı yada bitkisel margarin
1 su bardağı pudra şekeri
1/2 çay bardağı ılık su
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı kuru siyah üzüm
2 çorba kaşığı kuru çekirdeksiz üzüm
2 çorba kaşığı meyve şekerlemesi (marketlerde kolaylıkla bulabilirsiniz)

Hazırlanışı
Un, pudra şekeri, erimiş tereyeğı yada margarin ve ılık suyu bir kaba koyup iyice karıştırın. Yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Kabın üzerini streç filmle kapatıp buzdolabında yarım saat dinlendirin.

Kuru üzümleri ve şekerlemeyi bir kabın içerisinde iyice karıştırın. Dinlenmiş hamurunuzun ortasını açıp üzüm ve şekerleme karışımını dağıtarak ekleyin. Hamuru iyice yoğurarak şekerlemelerin hamurun her tarafına eşit dağılmasını sağlayın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp iyice yuvarlayın. Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine eşit aralıklarla yerleştirin. Yumurtanızı bir kasede iyice çırpın ve bir fırça yardımıyla kurabiyelerin üzerine sürün. Son olarak her kurabiyenin üzerine bir tutam toz şeker serpin ve 175 dereceye önceden ısıtılmış fırınınıza sürün. Yaklaşık 15 dakika sonra kontrol edin. Kurabiyelerinizin üzeri kızardığında fırını kapatın ancak kapağını açmayın. 15 dakika kadar fırında dinlendirdiğiniz kurabiyeleri bir servis tabağına dizip soğuyana kadar bekleyin.

Afiyet olsun..

Kızarmış Sebzeli Rozbif.. ( Roast Beef )

Rozbif yemeğin ismi haline dönüşmüş olsa bile aslında sadece pişirme yöntemini ifade eden bir kelime.. Roasting fırınlamak anlamına gelir. Önce yüksek ısıda etin mühürlenmesi ve sonra da kademeli olarak ısının düşürülmesiyle etin kendi özsuyuyla pişmesi sağlanır. Kullandığınız etin özellikle bonfile kısmından tercih edilmesi önemlidir. Aksi taktirde et yerine lastik yiyebilirsiniz..:)

Malzemeler (2 Kişilik)
2 adet 200'er gr'lık dana bonfile
1 adet kabak
1 adet patlıcan
2 adet biber
1 adet domates

Sos için
3 adet mantar
1 adet havuç (rendelenmiş)
1 çay bardağı krema
1 çay bardağı et suyu
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Taze fesleğen yaprakları (4-5 adet) (veya 1 tatlı kaşığı pesto sos)
Tane karabiber, kekik ve tuz

Marinat sosu için
1 su bardağı süt
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet kurusoğan
4 dal biberiye
4 dal taze nane
Tane karabiber, kekik ve tuz

Hazırlanışı
Öncelikle eti marine etmemiz gerekiyor. Bunun için marinat sosu malzemelerini bir kabın içerisinde karıştırın. Etlerinizi yerleştirip sosun ve yeşilliklerin etin her yerine temas etmesini sağlayın. Üzerini streç filmle kapatıp buzdolabında en az 6 saat dinlendirin. Bu sürenin uzaması etin yumuşaklığını ve lezzetini artıracaktır. (Tavsiyem 1 gün önceden hazırlanması)

Marine olan etimizi 250 derecede önceden ısıtılmış fırınımıza yerleştirip 10 dakika üzerinin kızarmasını sağlıyoruz. Daha sonra sırayla 15 dakika 200 derecede ve sonra 15 dakika 150 derecede pişiriyoruz.  Bu süre etinizin orta pişmiş olmasını sağlar. İsteğinize göre süreyi uzatıp kısaltabilirsiniz.

Patlıcan ve kabağı halka halka doğrayıp ızgarada veya teflon tavada pişirin. Sebzeleri çok fazla öldürmemelisiniz aksi taktirde hem besin değerlerini kaybedersiniz hem de etinizin üzerine koyduğunuzda kayıp giderler. Domatesi de iki büyük halka halinde doğrayıp aynı tavada hafif kızartın. Biberleri bütün halde kızartın. (Bu yüzden küçük biberleri tercih edin)

Son olarak sosumuzu hazırlayalım. Mantarları ince ince doğrayın ve zeytinyağında soteleyin. Üzerine rendelenmiş havucu da ekleyip sotelemeye devam edin. Kremayı ve et suyunu ekleyip iyice karıştırın. İnce doğranmış fesleğen yaprakları veya pesto sosunu ekleyin. İsteğinize göre baharatları da ekleyip bir taşım kaynatın.

Servis için eti tabağınıza alın. Üzerine ızgara edilmiş kabağı, patlıcanı, domatesi ve biberi ekleyin. Son olarak krema sosunuzdan 2 çorba kaşığı kadar gezdirin.

Afiyet olsun.

Ve Chef in Love geri döner..

Ve sonunda geri döndüm..:)

Yaklaşık 2 aydır restoranımın yeni yerine taşınması, dekorasyonu, faaliyete girmesi falan derken bir de baktım ki 2 aydır ne doğru düzgün mutfağa girebilmişim ne de bloga yeni giriş yapabilmişim.. Benim gibi biri için yemek yapamamak öylesine can sıkıcı bir durum ki.. Neyse ki son 1-2 haftadır vaktimi ayırıp mutfağıma girdim ve başladım sizler için yeni denemeler yapmaya.. Umarım verdiğimiz bu mecburi ara sizleri de benim kadar beklenti içerisine sokmuştur zira bugünden itibaren her köşede karşınıza çıkmayı planlıyorum.. :)

Yeni lezzetlerde görüşmek üzere..

CiL