19 Kasım 2012 Pazartesi

Kızarmış Sebzeli Rozbif.. ( Roast Beef )

Rozbif yemeğin ismi haline dönüşmüş olsa bile aslında sadece pişirme yöntemini ifade eden bir kelime.. Roasting fırınlamak anlamına gelir. Önce yüksek ısıda etin mühürlenmesi ve sonra da kademeli olarak ısının düşürülmesiyle etin kendi özsuyuyla pişmesi sağlanır. Kullandığınız etin özellikle bonfile kısmından tercih edilmesi önemlidir. Aksi taktirde et yerine lastik yiyebilirsiniz..:)

Malzemeler (2 Kişilik)
2 adet 200'er gr'lık dana bonfile
1 adet kabak
1 adet patlıcan
2 adet biber
1 adet domates

Sos için
3 adet mantar
1 adet havuç (rendelenmiş)
1 çay bardağı krema
1 çay bardağı et suyu
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Taze fesleğen yaprakları (4-5 adet) (veya 1 tatlı kaşığı pesto sos)
Tane karabiber, kekik ve tuz

Marinat sosu için
1 su bardağı süt
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet kurusoğan
4 dal biberiye
4 dal taze nane
Tane karabiber, kekik ve tuz

Hazırlanışı
Öncelikle eti marine etmemiz gerekiyor. Bunun için marinat sosu malzemelerini bir kabın içerisinde karıştırın. Etlerinizi yerleştirip sosun ve yeşilliklerin etin her yerine temas etmesini sağlayın. Üzerini streç filmle kapatıp buzdolabında en az 6 saat dinlendirin. Bu sürenin uzaması etin yumuşaklığını ve lezzetini artıracaktır. (Tavsiyem 1 gün önceden hazırlanması)

Marine olan etimizi 250 derecede önceden ısıtılmış fırınımıza yerleştirip 10 dakika üzerinin kızarmasını sağlıyoruz. Daha sonra sırayla 15 dakika 200 derecede ve sonra 15 dakika 150 derecede pişiriyoruz.  Bu süre etinizin orta pişmiş olmasını sağlar. İsteğinize göre süreyi uzatıp kısaltabilirsiniz.

Patlıcan ve kabağı halka halka doğrayıp ızgarada veya teflon tavada pişirin. Sebzeleri çok fazla öldürmemelisiniz aksi taktirde hem besin değerlerini kaybedersiniz hem de etinizin üzerine koyduğunuzda kayıp giderler. Domatesi de iki büyük halka halinde doğrayıp aynı tavada hafif kızartın. Biberleri bütün halde kızartın. (Bu yüzden küçük biberleri tercih edin)

Son olarak sosumuzu hazırlayalım. Mantarları ince ince doğrayın ve zeytinyağında soteleyin. Üzerine rendelenmiş havucu da ekleyip sotelemeye devam edin. Kremayı ve et suyunu ekleyip iyice karıştırın. İnce doğranmış fesleğen yaprakları veya pesto sosunu ekleyin. İsteğinize göre baharatları da ekleyip bir taşım kaynatın.

Servis için eti tabağınıza alın. Üzerine ızgara edilmiş kabağı, patlıcanı, domatesi ve biberi ekleyin. Son olarak krema sosunuzdan 2 çorba kaşığı kadar gezdirin.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder