1 Ağustos 2012 Çarşamba

Ratatoille.. (Ratatuy)

Ratatoille, aslında bir çok kültürde ve mutfakta farklı şekillerde de olsa temel olarak aynı altyapıya sahip bir sebze yemeği.. Kullanılan malzemelerin doğranma şekilleri genel olarak yemeğin adını belirliyor. Ratatoille'u yaparken sebzeleri ister küp küp ister halka şeklinde doğrayabilirsiniz. Ben bu tarifimi, çok sevdiğim bir animasyon filmi olan "Ratatoille"de, Remy'nin yaptığı usulde ancak kendi yorumumu katarak yaptım.. Özellikle kullanılan kabak, patlıcan, biber, domates ve soğanın çaplarının birbirine yakın olması, yemeğinizin görüntüsü açısından oldukça önemlidir.

Malzemeler (6 kişi için)
4 adet kabak (orta boy)
4 adet kemer patlıcan (orta boy)
3 adet domates (küçük)
3 adet soğan (küçük)
2 adet kırmızı biber
2 adet yeşil biber
100 gr kaşar peyniri



Sos için
4 adet domates (rendelenmiş)
3 diş sarmısak
1 çorba kaşığı domates salçası
2 çorba kaşığı şekersiz krema
1 çay kaşığı fesleğen
1 çay kaşığı köri
1 tatlı kaşığı barbekü sosu (isteğe bağlı)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
2 çorba kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı
Patlıcanları alacalı, kabak ve soğanları ise tamamen soyun. Sonra tüm sebzeleri 2 mm kalınlığında yani olabildiğince ince bir şekilde halka halka doğrayın. Sonra patlıcan ve kabakları üzerlerini kapatacak kadar tuzlu suya yatırın.

Sosu yapmak için, zeytinyağı ve salçayı bir tavaya alıp kavurun. Üzerine sarmısak ve rendelenmiş domatesleri ekleyip kaynayana kadar karıştırın. Baharatları ekleyin. Son olarak da kremayı ekleyin ve 3 dakika daha kaynatıp sosu ocaktan alın.

Isıya dayanıklı bir cam tepsiye sosun yarısından çoğunu yayın. Üzerine rendelenmiş kaşar peynirini serpin.Şimdi ratatoille'un en önemli aşamasına geldik. Halka doğranmış tüm sebzelerden sırayla birer tane olmak üzere ve tabağa dik gelecek şekilde dizmeye başlayalım. Her sebzeden bir adet (sırası size kalmış) dizdikten sonra aynı sırayla tüm kabı doldurana kadar devam edin. Son olarak da sosun kalan kısmını sebzelerin üzerine gezdirin. Önceden 200 dereceye ısıtılmış fırınınızda 45 dakika pişirin.

Afiyet olsun..   

Servis önerisi : Her sebze dizisinden (toplam 6 halka) ortalama 4 seriyi bir kare oluşturacak şekilde tabağa yerleştirin. Sonra tepsinin dibindeki sostan bu karenin ortasına biraz koyun ve ılık servis yapın.

2 yorum:

  1. ellerinize sağlık chef selçuk.... tadabilecekmiyiz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeşer hocam çok teşekkürler.. Bu tarifler Café 7'nin menüsünde bulunmayan, özgün tariflerim.. Ama şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Tüm yemeklerin hazırlık süreleri ortalama 30 dakika civarında.. Sadece denemeye niyetlenin.. Gerisi gelecektir.. Ayrıca bu tarifte ve diğer tariflerimin çoğunda kullanılan napoletana (domates) sosunu Café 7'den istediğiniz miktarlarda temin edebilirsiniz.. Bu işinizi kolaylaştırır sanırım :)

      Sil