2 Ağustos 2012 Perşembe

Filet Mignon with Mushroom Sauce.. (Mantar Soslu Fileminyon)

Filet mignon, küçük et parçası anlamına gelir. Fransız mutfağının efsanelerinden biridir ve maalesef restoranlarda uçuk fiyatlara satılır.. Chef in Love, bu kuralı değiştirmek istiyor.. Bu muhteşem yemekten mahrum kalmanızı istemiyorum ve size düşük maliyet fileminyon yapabileceğinizi ispatlamak istiyorum..

Adından da anlaşıldığı gibi yemeğin temel malzemesi et. Ancak sıradan bir etle bu yemeği yapmak hüsranla sonuçlanmasına sebep olabilir.. İyi eti istemeyi bilmek gerekir.. İşe, kasabınıza giderek ve dana eti alarak başlıyoruz.. İsteyeceğimiz et mutlaka dananın sırt filetosu, antrikot veya kontrafile olmalıdır. Sırt filetosu, diğer iki ete nazaran daha az yağlıdır ve benim tercihimdir.. Gelelim reçeteye..

Malzemeler (2 kişi için)
200 gr dana eti (sırt filetosu, antrikot veya kontrafile)
4 adet orta boy tost ekmeği
8 adet orta boy mantar
1 diş sarmısak
1 çarliston biber
200 ml (1 su bardağı) krema
1 çorba kaşığı demiglace sos (isteğe göre)
1/2 çay kaşığı karabiber (tercihen tane)
1/2 çay kaşığı dal kekik
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı pul biber
1 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay bardağı süt

Hazırlanışı
Öncelikle etlerimizi marine etmemiz gerekiyor. Bunun için bir kabın içerisine sütü, zeytinyağını, dal kekiği ve karabiberi ekleyip karıştırın. Etlerinizi; 1 cm kalınlığında, 2 cm eninde ve 5 cm boyunda  (yan yana konmuş iki kibrit kutusu büyüklüğünde) kesin. Hazırladığınız marinata iyice bulayıp, kabın ağzını streç filmle kapatın ve en az 4 saat buzdolabında dinlendirin.

Mantar sosu hazırlamak için, mantarları ince ince doğrayın. Tereyağınızı bir tavada eritin ve içerisine sırayla ezilmiş bir diş sarmısağınızı, ince kıyılmış çarliston biberinizi ve mantarlarınızı atıp, tahta bir kaşık yardımıyla soteleyin. Sebzeleriniz renk değiştirince kremayı ekleyip kaynayana kadar karıştırın. Eğer varsa demiglace sosunuzu veya iyice kaynatılmış yarım çay bardağı et suyu da ekleyebilirsiniz. Sosunuza isteğinize göre karabiber, tuz, pulbiber ve kekik ekleyin. Göz göz oluncaya kadar kısık ateşte pişirmeye devam edin.

Başka bir tavaya 1 çorba kaşığı kadar zeytinyağı ekleyip kızdırın. Etlerinizi sırayla tavaya alın ve yüksek ateşte dış yüzeyleri mühürlenene kadar pişirin. Sonra altını kısın ve tavanın kapağını kapatın. Yaklaşık 5 dakika kısık ateşte pişirin.

Tost ekmeklerinizi tost makinesinde çok gevrek olmayacak şekilde kızartın. Etleri pişirdiğiniz tavadan alın ve kızarttığınız ekmekleri bu tavaya atarak, tavada kalan et suyunu ekmeklerin bir yüzüne çektirin. Sonra ekmeklerin sosladığınız kısmı üste gelecek şekilde bir fırın tepsisine yerleştirin. Üzerinlerine etlerinizi paylaştırın ve sonra mantarlı sosu etlerin üzerine yayın. Tepsiyi, önceden 200 dereceye ısıtılmış fırınınıza yerleştirerek 10 dakika pişirin. Patates püresi veya garnitürle servis yapın.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder