1 Ağustos 2012 Çarşamba

Rosolaccio.. ( Gelincik )

Rosolaccio, (türkçe adıyla gelincik) eşimle düzenli olarak yaptığımız keyif akşamlarımızdan birinde, evde sürekli bulunan ve favorimiz olan malzemeleri bir araya getirerek uydurduğum, anlatımı uzun ama yapması oldukça kısa süren, hem görsellik hem de lezzet açısından keyif alacağınıza inandığım bir yemeğim.. Reçetesi bana, ismi eşime ait olan bu yemek aynı zamanda oldukça hafif bir lezzete sahip. Umarım beğenirsiniz. 

Malzemeler (2 kişilik)
100 gr dana bonfile (tercihen sırt filetosu)
3 adet kırmızı biber (düzgün şekillive orta boy)
1 adet kuru soğan
100 gr kaşar peyniri
1 çay kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı soya sosu
Zeytinyağı (riviera)
30 gr margarin
1 çay bardağı un
1 su bardağı süt
Kekik, fesleğen, karabiber, tuz
(miktarlar isteğe göre)

Hazırlanışı
Etleri 1 cm kalınlığında ve yaklaşık 7-8 cm uzunluğunda (parmak şeklinde) doğrayın. 2 kişi için toplam 6 adet şerit halinde et gerekiyor. Bir kabın içerisine 2 çorba kaşığı zeytinyağı, soya sosu, kekik ve karabiber ekleyip karıştırın ve etleri bu sosun içine yatırıp marine edin. Eğer sırt filetosu kullanıyorsanız yaklaşık 2 saat yeterli olacaktır ancak daha sert bir et kullanıyorsanız en az 4 saat bekletmenizi tavsiye ederim. 

Yemeğimiz için soğanlarımızı "glaze" etmemiz gerekiyor. Bunun için soğanı, mirpua (mire poix) yani oldukça küçük küpler halinde doğrayın ve bir tavaya alın. Üzerine 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı toz şeker ve 1 çay kaşığı tuz ekleyin. Kısık ateşte biraz karıştırın ve kapağını kapatın. yaklaşık 8 dakika bu şekilde pişirin.

Biberleri uzunlamasına ikiye bölün ve içlerini temizleyin. Yıkayıp kuruttuktan sonra eğer varsa bir ızgaranın, yoksa kızdırılmış bir tavanın üzerine yerleştirin. İki tarafı  da kızarıp yumuşayıncaya kadar pişirin. Biberleri bir kenara alıp ızgaranızın üzerine etlerinizi yerleştirin. Etlerin dışı mühürleninceye kadar 3-4 dakika pişirin. Izgaranızın, etleri atmadan önce iyice kızmış olması gerekir. Aksi taktirde mühürleme işlemi gerçekleşmeden et suyunu bırakır ve kuru bir tadı olur.

Beşamel sosu yapmak üzere margarini bir tavada eritin. Üzerine ununuzu ekleyip hafif kahverengileşinceye kadar kavurun. Sonra yavaş yavaş sütü eklemeye başlayın. Sürekli karıştırırak kaynayana kadar pişirmeye devam edin.

Pişirdiğiniz biberlerin içine öncelikle glaze ettiğiniz soğanı paylaştırın. Üzerine 1 çorba kaşığı kadar beşamel sos ve alabildiği kadar kaşar peyniri yerleştirin. Son olarak da her biberin üzerine pişirdiğiniz etlerden birer adet yerleştirin. Öncede 220 dereceye ısıtılmış fırında 20 dakika pişirip servis yapın.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder