25 Ağustos 2012 Cumartesi

Kırmızı Soslu ve Püreli İsveç Köftesi..

Yaklaşık bir aydır yaptığım diyet sebebiyle yeni tarifler bulma şansım olmadı.. Ama artık birşeyler yazma zamanı geldi sanırım.. Bu yemek, eşimin özel tariflerinden biri.. Özellikle yanındaki kırmızı sosu inanılmaz derecede lezzetlidir.. Ben keyifle yiyorum - diyete kadar en azından yiyordum - umarım sizler de beğenir ve denersiniz..

Malzemeler (2 kişilik)
Köfte için
200 gr dana kıyma
2 dilim kızarmış ekmek
1/2 çay bardağı krema
1 adet yumurta
1 diş sarmısak
1 adet küçük boy soğan
1 çay kaşığı hardal
Tuz, karabiber, kimyon, fesleğen

Püre için
3 adet orta boy patates
1/2 çay bardağı krema
1 çay kaşığı tereyağı
1/2 çay kaşığı hindistan cevizi (isteğe göre)
Tuz, karabiber

Sos için
2 adet orta boy domates
1 diş sarmısak
3 çorba kaşığı et suyu
1 çay kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1/2 çay kaşığı toz şeker
Tuz, karabiber, kuru nane, fesleğen
Dereotu

Hazırlanışı
Köfteyi yapmak için, kızarmış ekmekleri , soğanı ve sarmısağı bir mutfak robotuna alıp homojen bir kıvama gelinceye kadar öğütün. Kıymayı bir kaba alın ve robotta çektiğiniz malzemeleri üzerine ekleyin. Yumurtayı , kremayı , hardalı ve isteğinize göre baharatları ekleyin. İyice yoğurup ceviz büyüklüğünde parçalar alıp şekil verin. Köftelerinizi yağlı kağıt serilmiş bir tabağa koyup buzlukta 15 dakika dondurun.

Püreyi yapmak için, patateslerinizi haşlayın ve kabuklarını soyup mutfak robotuna koyun. Üzerine kremayı , tereyağını , isterseniz hindistan cevizini (ben kesinlikle çok seviyorum) ve baharatları ekleyip iyice çekin.

Ve gelelim yemeğin asıl sırrına yani eşimin özel kırmızı sosuna.. Sarmısağı ezip zeytinyağı ve salçalarla birlikte bir sos tavasında kavurun. Rendelenmiş domatesleri ekleyin ve kaynayana kadar pişirmeye devam edin. Et suyunu , toz şekeri, ve baharatları ekleyip kısık ateşte 5 dakika daha pişirin. Son olarak ince doğranmış dereotunu ekleyip tavanın altını kapatın. Eğer arzu ederseniz bu sosa pul biber veya acısos ekleyerek acı olmasını sağlayabilirsiniz.

Dondurucudan çıkardığınız köftelerinizi fritöz veya kızartma tavasında 4 dakika, dış yüzeyi kahverengileşinceye kadar kızartın. Köftelerinizi ister ısıya dayanıklı bir kapt,a 200 derecelik fırında 10 dakika, ister bir tavaya alarak 10 dakika kısık ateşte çevirerek içlerinin pişmesini sağlayın.

Servis için tabağın büyük bir kısmına patates püresini yayın. Üzerine köftelerinizi yerleştirin ve son olarak kırmızı sostan isteğinize göre üzerine gezdirin ve mutlaka bir miktar yanına ekleyin. Üzerini dereotu veya maydonozla süsleyip servis yapın.

Afiyet olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder