10 Ağustos 2012 Cuma

Chef in Love usulü Lasagne.. (Lazanya)

Lazanya, benim için İtalyan yemeklerinin kraliçesidir.. Lazanya sevmeyen birini henüz görmedim.. Yapması zahmetlidir ama ortaya çıkan şaheseri görünce buna değdiğini anladığınız bir yemektir.. Ben de yapmaktan çok keyif alırım ve kendimce küçük eklentiler yaparım.. Sizler de iç malzemeyi değiştirmekte özgürsünüz..

Malzemeler (4 kişilik)
1 paket lasagne (benim tercihim Barilla)
500 gr kaşar peyniri

İç sos için
250 gr dana kıyma
3 adet orta boy domates
3 diş sarmısak
3 adet taze mantar
1 orta boy havuç
1 adet çarliston biber
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı kuru fesleğen
1/2 çay kaşığı toz köri
1 tatlı kaşığı et bulyon
1 tatlı kaşığı sebzeli çeşni
2 çorba kaşığı zeytinyağı
tuz, karabiber

Beşamel sos için
3 çorba kaşığı un
100 gr margarin
3 su bardağı süt
tuz, karabiber

Hazırlanışı
Öncelikle soslarımızı hazırlamamız gerekiyor. İç sosu hazırlamak için kıymanızı zeytinyağı ile bir tavanın içine alıp iyice kavurun. İnce doğradığımız çarliston biberi, sarmısakları, mantarları ve rendelediğimiz havucu kıymaya ekleyip soteleyin. Rendelenmiş domatesleri ve salçayı ekleyip tüm harcın rengi kırmızılaşana kadar karıştırın. İsteğinize göre tuz ve karabiberi, köri, fesleğen, et bulyon ve sebzeli çeşniyi ekleyip kısık ateşte 15 dakika pişirin. Su eklemenize gerek yoktur çünkü mantar ve domates kendi sularını bırakacaktır.

Beşamel sos için, margarini bir sos tenceresinde eritip üzerine unu ekleyin. Rengi kahverengileşmeye başlayınca yavaş yavaş sütü eklemeye başlayın. Muhallebiden daha gevşek bir kıvama gelinceye kadar karıştırarak pişirin. İsteğinize göre tuz ve karabiber ekleyin.

Şimdi sıra geldi lazanyamızı inşa etmeye. Bir fırın tepsisi veya ısıya dayanıklı bir cam tepsinin dibine beşamel sosunuzdan bir kaç kaşık alıp tabanınında ince bir sos katmanı oluşacak şekilde yayın. Üzerine 4 adet lazanya plakası yerleştirin. Lazanyaların üzerini de beşamel sosla kapatın. Her lazanya plakasının üzerine bir çorba kaşığı iç sos koyup iyice yayın. Rendelenmiş kaşar peynirinden bir çorba kaşığı kadar alıp kıymalı sosun üzerine gezdirin. Birer lazanya plakası daha yerleştirin ve "lazanya - beşamel - iç sos - kaşar peyniri" şeklinde sırayla devam edin. Toplamda kişi başı 4 plaka lazanya kullanmanız yeterli olacaktır.  En üst kata kalan beşamel sosu ve kaşar peynirini gezdirin. 200 dereceye önceden ısıtılmış fırınınızda 25-30 dakika pişirin. Üzeri yeterince kızardığında fırından çıkarın ve 5 dakika dinlendirdikten sonra servis yapın. 

Afiyet olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder