5 Ağustos 2012 Pazar

Risotto al Pollo.. ( Tavuklu Risotto)

İtalyan pilavı olarak tabir edebileceğimiz Risotto'yu bizim pilavımızdan ayıran bazı özellikler var.. Bunlar kullanılan pirinç (Arbario pirinci) ve pişirme tekniğidir. Arbario pirinci artık hemen her markette bulunabilen bir malzeme ancak eğer bulamıyorsanız bulabildiğiniz en iri baldo pirinci de işinizi kısmen görecektir. Pirinç konusundaki hassasiyetin sebebi, pişirme tekniğinde gizlidir. Yavaş yavaş et ya da tavuk suyunu çektirdiğimiz için pirinç sıvı emme potansiyeli yüksek bir pirinç olmalıdır.

Risotto benim için çok özel yeri olan bir yemektir. İçine koyabileceğiniz malzemeler sizin hayalgücünüzle sınırlıdır. Sebzeler, etler hatta deniz ürünleri ile çok lezzettli risottolar hazırlayabilirsiniz. Önemli olan tekniği öğrenmek. Umarım dener ve benim kadar keyif alırsınız.

Malzemeler (4 kişilik)
1 Su bardağı (175 gr) Arbario pirinci
150 gr tavuk göğ
100 gr mantar
1 orta boy çarliston biber
1 küçük soğan
2,5 su bardağı tavuk suyu
2 çorba kaşığı zeytinyağı (riviera)
Tuz, karabiber, kuru fesleğen
Toz Parmesan veya kaşar peyniri
Taze nane veya fesleğen yaprakları

Hazırlanışı
Tavuk göğsünü nohut büyüklüğünde parçalara ayırın. Çarliston biberi, soğanı ve mantarları da ince ince doğrayın. Bir tavanın içerisine zeytin yağını ve tavuğu ekleyip, tavuklar renk değiştirinceye kadar pişirin.  Ardından sırasıyla soğanı, biberi ve mantarları da ekleyip iyice soteleyin.  İstediğiniz miktarlarda baharatları ekleyip harca renk verin.  Pirinçleri de ekleyip kavurmaya devam edin. Malzemeler homojen karışınca önceden hazırlanmış tavuk suyundan 2 kepçe kadar malzemelerin üzerine ekleyin. Lütfen mümkünse tavuk bulyon kullanmayın. Risottoya, gerçek tavuk suyunun tadını asla yeterince vermez. Tahta bir kaşık yardımıyla, eklediğiniz tavuk suyu pirinçler tarafından tamamen emilene kadar sürekli karıştırın. Karışım lapa görünümü aldığında 2 kepçe daha tavuk suyu ekleyerek aynı işlemi tekrarlayın. Tüm tavuk suyu bitene kadar bu şekilde devam edin. Tavuk suyu tamamen emildiğinde piriçler şişecek ve risotto lapa bir görünümüne sahip olacaktır. 1-2 dakika kapağı kapalı olarak dinlendirdiğiniz risottonuzu üzerine parmesan peyniri ve doğranmış nane veya fesleğen ile süsleyerek servis yapın.

Afiyet olsun..

Not: İyi bir risotto piştiğinde iri taneli ve lapa bir görüntüye sahip olmalıdır. Türk usulü pilav gibi suyunu tamamen çekmesini beklemeyin.

1 yorum:

  1. Neden sızma değil de riveria??? İtalya da extra virgin sızma dışında yapmazlar bu yemeği.. Merak ettim

    YanıtlaSil