23 Kasım 2012 Cuma

Biftek Şelalesi..


Bu yemek aslına bakarsanız tamamen anlık gelişen bir tarif oldu ama bu tip beklenmedik malzeme sürprizleri nedense hep ilginç sonuç veriyor. Geleneksel 3B (Biftek, Bira ve Blues) gecelerimden biri için sipariş ettiğim biftek beklediğimden oldukça büyük geldi ve gönlüm bu güzelim eti ikiye bölmeye razı gelmedi. Yaklaşık 30 cm uzunluğunda, 10 cm eninde ve 3 cm kalınlığında bir şaheser vardı karşımda. Ben de boyundan ikiye bölmek yerine 2 adet 1,5 cm kalınlığında devasa bifteğe sahip oldum.. Ve sonrası aşağıdaki gibi gelişti.. :)

Malzemeler (2 kişi için)
Yukarıdaki anlatılan gibi bir biftek 
(Bu büyüklükte bir bifteği bulmak kolay değil ama bir kasapla görüşüp ayarlayabilirsiniz)
200 gr kaşar peyniri
4 adet mantar
1 çay bardağı krema
1 diş sarmısak
1 çay kaşığı köri sosu
Tuz, karabiber ve dal kekik

Hazırlanışı
Etimizi her zamanki yöntemle yani sıvıyağ, süt, soğan dilimleri, kekik ve karabiber karışımında marine ediyoruz. Bu cüssede bir eti en az 6 saat dinlendirmek gerekiyor. Bir kabın içerisinde ince doğranmış mantar ve rendelenmiş kaşar peynirini harmanlıyoruz. Üzerine kremayı, ince doğranmış sarmısağı, köri sosunu ve baharatları karıştırıp bir harç elde ediyoruz. Bu harcı iki bifteğe paylaştırıyoruz. Bifteğin uç kısmına yerleştirip diğer kısmı üzerine kapatıyoruz. Elimizle bastırıp yayılmasını sağlıyoruz. Bifteğin açık olan 3 kısmını birer kürdan yardımıyla kapatıyoruz. Etin dış kısmını da baharatlayıp kızgın tavada veya ızgara çevirerek pişiriyoruz. Sonra altını kısıp kapağını kapatıyoruz ve 10 dakika pişmesine izin veriyoruz. Şimdi asıl önemli kısma geldik. Şelale ismini vermemin sebebi bu 15 dakikalık pişme süresinde kaşarın etin açık kalan kısımlarından sızmasından dolayıdır. Dikkatlice tabağa alıp görüntüyü bozmamaya özen gösteriyoruz. Benim tavsiyem akdeniz salatasıyla ve güzel bir kadeh kırmızı şarapla birlikte sunmanızdır.

Afiyet olsun..

21 Kasım 2012 Çarşamba

Ispanaklı Tagliatelle..

Tagliatelle benim favori makarnamdır. Özellikle pişmeden önceki görüntüsü beni her zaman cezbetmiştir. Hele ki yumurtalı ise (al uovo) tadından yenmez.. Bu kez sosunda uzun zamandır canım çok çektiği için ıspanak kullandım.. Sonuç tahmin ettiğimden daha lezzetli oldu.. 

Malzemeler (4 kişilik)
1 paket Barilla Tagliatelle makarna 
1 demet ıspanak
200 gr dana bonfile
1 çay bardağı et suyu
2 diş sarmısak
6 adet mantar
2 adet kırmızı kök biber
2 adet domates
1 tatlı kaşığı susam
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber, kuru fesleğen

Hazırlanışı
Ispanakları bol suyla yıkayıp su dolu bir kapta biraz bekletin. İyice süzdüğünüz ıspanakları ince ince kıyın. Dana etini, mantarları ve biberleri jülyen doğrayın. Sarmısaklarınızı ortadan ikiye bölüp bir sos tenceresine zeytinyağı ile birlikte alın. 30 saniye kadar sarmısakları soteleyip tahta bir kaşık yardımıyla tencereden alın. (Amacımız zeytinyağına sarmısak aroması vermek) Etlerinizi tencereye alıp soteleyin. Ardından sırayla biberleri, mantarı ve son olarak ıspanağı koyup sotelemeye devam edin. Tencerenin kapağını kapatıp ıspanağın suyunu bırakmasını ve sonra tekrar çekmesini sağlayın. Domateslerinizi rendeleyin ve sosunuza ekleyin. İsteğinize göre tuz, karabiber ve fesleğen ekleyin. Sosunuz iyice pişip kıvamlanınca bir çay bardağı et suyunu ve 1 tatlı kaşığı susamı ekleyip 1 dakika daha pişirin ve ocağı kapatıp dinlendirin.

Yaklaşık 2 litre suyu bir makarna tenceresine alıp içine 1 çorba kaşığı tuz ekleyip kaynatın. Tagliatelle'leri kaynayan suya atıp yaklaşık 10 dakika pişirin. Süzgece alın ancak kesinlikle üzerine soğuk ya da sıcak su gezdirmeyin.

Sosunuzun yaklaşık yarısını başka bir kaba alın. Haşlanmış makarnanızı sos tenceresine alıp makarnalara zarar vermeden yavaşça karıştırın. Hafif soslanan makarnayı tabaklara servis yapın ve ayırdığınız sosu eşit olarak tabaklara bölüştürün. Üzerine isterseniz parmesan peyniri veya eski kaşar rendesi serpebilirsiniz.

Afiyet olsun..

19 Kasım 2012 Pazartesi

Meyveli Kurabiyeler..

Her zaman pasta ve kurabiye yapımının yemek yapmaktan daha zor ve sabır gerektiren bir iş olduğunu düşünmüşümdür. Çünkü çoğu zaman pasta yaparken uzun süreler beklemeniz gerekir. Malzemelere şekil vermek her zaman daha zordur. Bir kitapta ya da internet sitesinde gördüğünüz bir pasta ya da kurabiye tarifini denersiniz ve genellikle o tarifteki fotoğrafa benzemez bile yaptığınız şey. Bunun sebebi gerçekten tecrübe ve sabır gerektiren bir konu olmasıdır. Ben elimden geldiğince bunu değiştirmeye çalışıyorum. Herkesin birazcık istekle güzel pasta ve kurabiyeler yapabileceğini düşünüyorum. Denerken çok eğlendiğim bir kurabiye tarifiyle sizlerin de çok güzel sunumlar yapabileceğinizi göstermek istiyorum.  

Malzemeler (8 kişilik)
2 su bardağı un
6 çorba kaşığı tereyağı yada bitkisel margarin
1 su bardağı pudra şekeri
1/2 çay bardağı ılık su
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı kuru siyah üzüm
2 çorba kaşığı kuru çekirdeksiz üzüm
2 çorba kaşığı meyve şekerlemesi (marketlerde kolaylıkla bulabilirsiniz)

Hazırlanışı
Un, pudra şekeri, erimiş tereyeğı yada margarin ve ılık suyu bir kaba koyup iyice karıştırın. Yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Kabın üzerini streç filmle kapatıp buzdolabında yarım saat dinlendirin.

Kuru üzümleri ve şekerlemeyi bir kabın içerisinde iyice karıştırın. Dinlenmiş hamurunuzun ortasını açıp üzüm ve şekerleme karışımını dağıtarak ekleyin. Hamuru iyice yoğurarak şekerlemelerin hamurun her tarafına eşit dağılmasını sağlayın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp iyice yuvarlayın. Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine eşit aralıklarla yerleştirin. Yumurtanızı bir kasede iyice çırpın ve bir fırça yardımıyla kurabiyelerin üzerine sürün. Son olarak her kurabiyenin üzerine bir tutam toz şeker serpin ve 175 dereceye önceden ısıtılmış fırınınıza sürün. Yaklaşık 15 dakika sonra kontrol edin. Kurabiyelerinizin üzeri kızardığında fırını kapatın ancak kapağını açmayın. 15 dakika kadar fırında dinlendirdiğiniz kurabiyeleri bir servis tabağına dizip soğuyana kadar bekleyin.

Afiyet olsun..

Kızarmış Sebzeli Rozbif.. ( Roast Beef )

Rozbif yemeğin ismi haline dönüşmüş olsa bile aslında sadece pişirme yöntemini ifade eden bir kelime.. Roasting fırınlamak anlamına gelir. Önce yüksek ısıda etin mühürlenmesi ve sonra da kademeli olarak ısının düşürülmesiyle etin kendi özsuyuyla pişmesi sağlanır. Kullandığınız etin özellikle bonfile kısmından tercih edilmesi önemlidir. Aksi taktirde et yerine lastik yiyebilirsiniz..:)

Malzemeler (2 Kişilik)
2 adet 200'er gr'lık dana bonfile
1 adet kabak
1 adet patlıcan
2 adet biber
1 adet domates

Sos için
3 adet mantar
1 adet havuç (rendelenmiş)
1 çay bardağı krema
1 çay bardağı et suyu
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Taze fesleğen yaprakları (4-5 adet) (veya 1 tatlı kaşığı pesto sos)
Tane karabiber, kekik ve tuz

Marinat sosu için
1 su bardağı süt
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet kurusoğan
4 dal biberiye
4 dal taze nane
Tane karabiber, kekik ve tuz

Hazırlanışı
Öncelikle eti marine etmemiz gerekiyor. Bunun için marinat sosu malzemelerini bir kabın içerisinde karıştırın. Etlerinizi yerleştirip sosun ve yeşilliklerin etin her yerine temas etmesini sağlayın. Üzerini streç filmle kapatıp buzdolabında en az 6 saat dinlendirin. Bu sürenin uzaması etin yumuşaklığını ve lezzetini artıracaktır. (Tavsiyem 1 gün önceden hazırlanması)

Marine olan etimizi 250 derecede önceden ısıtılmış fırınımıza yerleştirip 10 dakika üzerinin kızarmasını sağlıyoruz. Daha sonra sırayla 15 dakika 200 derecede ve sonra 15 dakika 150 derecede pişiriyoruz.  Bu süre etinizin orta pişmiş olmasını sağlar. İsteğinize göre süreyi uzatıp kısaltabilirsiniz.

Patlıcan ve kabağı halka halka doğrayıp ızgarada veya teflon tavada pişirin. Sebzeleri çok fazla öldürmemelisiniz aksi taktirde hem besin değerlerini kaybedersiniz hem de etinizin üzerine koyduğunuzda kayıp giderler. Domatesi de iki büyük halka halinde doğrayıp aynı tavada hafif kızartın. Biberleri bütün halde kızartın. (Bu yüzden küçük biberleri tercih edin)

Son olarak sosumuzu hazırlayalım. Mantarları ince ince doğrayın ve zeytinyağında soteleyin. Üzerine rendelenmiş havucu da ekleyip sotelemeye devam edin. Kremayı ve et suyunu ekleyip iyice karıştırın. İnce doğranmış fesleğen yaprakları veya pesto sosunu ekleyin. İsteğinize göre baharatları da ekleyip bir taşım kaynatın.

Servis için eti tabağınıza alın. Üzerine ızgara edilmiş kabağı, patlıcanı, domatesi ve biberi ekleyin. Son olarak krema sosunuzdan 2 çorba kaşığı kadar gezdirin.

Afiyet olsun.

Ve Chef in Love geri döner..

Ve sonunda geri döndüm..:)

Yaklaşık 2 aydır restoranımın yeni yerine taşınması, dekorasyonu, faaliyete girmesi falan derken bir de baktım ki 2 aydır ne doğru düzgün mutfağa girebilmişim ne de bloga yeni giriş yapabilmişim.. Benim gibi biri için yemek yapamamak öylesine can sıkıcı bir durum ki.. Neyse ki son 1-2 haftadır vaktimi ayırıp mutfağıma girdim ve başladım sizler için yeni denemeler yapmaya.. Umarım verdiğimiz bu mecburi ara sizleri de benim kadar beklenti içerisine sokmuştur zira bugünden itibaren her köşede karşınıza çıkmayı planlıyorum.. :)

Yeni lezzetlerde görüşmek üzere..

CiL

30 Eylül 2012 Pazar

Café 7'nin taşınması hakkında dostlara not..

Sevgili Chef in Love dostları..

Bir süredir yeni tarif girişleri yapamadığımı farketmişsinizdir..
Restoranımız Café 7'nin 4 yıldır faaliyet gösterdiği yerden daha büyük olan yeni yerimize taşınması ve dekorasyon çalışmaları nedeniyle hem yeni tarifler denemeye hem de yayımlamaya fırsatımız olmuyor maalesef.. 1 Kasım 2012 tarihinde Café 7 yeni yerinde hizmetinize girecek ve o tarihten itibaren yeni ve denenmemiş tariflerle karşınızda olmayı hedefliyoruz.. Bugüne dek beni ve sevgili iş ortağım, eşim Meltem Üstekidağ'ı destekleyip inanan tüm dostlarımıza teşekkürler ediyoruz ve bizi takip etmeye devam etmelerini diliyoruz..

Saygılarımla,

CiL

9 Eylül 2012 Pazar

Pirinç Salatası..

Genellikle ana sıcak tarifleri denemeyi seviyorum ancak bu kez hafif bir salata tarifi denedim.. Elbette ki daha önce defalarca denenmiş bir salatadır Pirinç Salatası.. Bir de benim yorumumu görün istedim.. Özellikle kuzu pirzolanın yanında oldukça keyifli ve doyurucu olduğunu söyleyebilirim..

Malzemeler (2 kişilik)
1 çay bardağı pirinç
1 çay kaşığı et bulyon
1/2 adet küçük boy kırmızı lahana
1 adet küçük boy kırmızı biber
1 adet küçük boy yeşil biber
2 dal taze soğan
1 çorba kaşığı balzamik sirke
1 çorba kaşığı zeytinyağı (sızma)
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı kuru nane
1/2 çay kaşığı kuru fesleğen

Hazırlanışı
Pirinci yıkayıp, 2 su bardağı kaynar suyla birlikte ocağa alın. 1 çay kaşığı et bulyonu ekleyip 10 dakika kadar pişirin. Pirinçler yumuşayınca süzgeçe alın ve soğuk suyla hafif yıkayın.

Sebzeleri istediğiniz şekilde ve boyutlarda doğrayın. Benim önerim çok büyük parçalar kesmemenizdir. Çatalla yenilecekse jülyen (kibrit çöpü) , kaşıkla yenecekse konkase (tavla zarı büyüklüğünde) doğramanızı öneririm. Sebzeleri doğradıktan sonra üzerlerine tuzu ekleyip fazla zarar vermeden ovun. Bir kasenin içerisine zeytinyağı, balzamik sirke ve baharatları koyup iyice karıştırın. Yıkadığınız pirinçleri ve hazırladığınız sosu sebzelerin üzerine gezdirip iyice harmanlayın. Seçtiğiniz herhangi bir et ya da tavuk yemeğinin yanında servis yapın.

Afiyet olsun..

4 Eylül 2012 Salı

Ballı Hardallı Tavuk İncik ve Sebzeli Noodle..

Çoğu zaman yemeklerimde füzyon mutfağı tekniklerini tercih ederim.. Yani kontrast lezzetleri ve farklı mutfak kültürlerini bir arada kullanmaya çalışırım.. Ancak bu kez tamamen Asya mutfağına özgü malzemelerle, klasik bir Asya yemeğini, kendi sos ve malzeme tercihlerimle yorumladım.. Yaklaşık 1,5 aydır karbonhidrat tüketmediğimden midir bilmem inanılmaz lezzetli geldi bana.. Umarım sizin de ilginizi çeker..

Malzemeler (2 kişilik)
1/2  paket noodle (Çin eriştesi) (200 gr)

Sos için
5 adet mantar
1 adet kırmızı biber
1 adet kabak
1 adet küçük şalgam turbu
4 dal yeşil soğan
1 diş sarmısak
2 çorba kaşığı soya sosu
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı köri sosu veya 1 tatlı kaşığı toz köri
Fesleğen, karabiber, toz kırmızı biber ve tuz

Üzeri için
6 adet tavuk incik
1 çorba kaşığı bal
2 çorba kaşığı hardal
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mısır nişastası
Rendelenmiş kaşar peyniri

Hazırlanışı
Bir tencerede 2 litre suyu kaynatıp noodleları içine atın. 6 -7 dakika pişirip süzün ve soğuk suya tutun.

Noodlelar pişerken biz sosu ve tavukları hazırlamaya başlayalım. Bir kasenin içine bal, hardal, toz kırmızı biber , zeytinyağı ve tuzu koyup iyice karıştırın. Tavuk incikleri bu sosa iyice bulayın. Bir tavayı kızdırın ve tavukları yerleştirin. Tavukları hafifi çevirerek yüksek ateşte yaklaşık 2 dakika pişirin. Dış kısımları mühürlendikten sonra kasede kalan ballı hardallı sosa 1 çay bardağı su ekleyip karıştırın ve tavukların üzerine dökün. Kapağını kapatıp 5 dakika orta ateşte pişirin. Daha sonra 1 tatlı kaşığı nişastayı 1 çay bardağı suda eritip tavukların üzerine dkün ve sosu iyice karıştırın. Yaklaşık 15 saniye içinde sosunuz jel kıvamı alacaktır. Bu aşamada tavanın altını kısıp kapağını kapatın ve 5 dakika daha pişirin. Ara sıra hafifi çevirip sosun yanmasına engel olun.

Tavuklarımız ve noodlelarımızı hazır olurken bir yandan da başka bir tavada sosumuzu yapmaya başlayalım. Sos için en uygun tava seçimi wok tavadır ancak elinizde yoksa normal bir tava da işinizi görür. Tavaya zeytinyağını alın ve hafif kızdırın. İnce doğranmış biberlerinizi ve sarmısağınızı tavaya alın. Sürekli karıştırırken diğer malzemeleri ekleyin. İnce doğranmış mantarları, kabağı, salgamı ve son olarak taze soğanları ekleyin. Soya sosunu ve köri sosunu ekleyip karıştırmaya devam edin. Karıştırma işlemini kaşık yerine tavayı hareket ettirerek yapmanızı tavsiye ederim. Sebzelerin görüntüsüne zarar vermemiş olursunuz. Son olarak zevkinize göre baharatları ekleyin.

Son aşamada yemeğimizi birleştiriyoruz. Noodleları sosu hazırladığınız tavaya alın ve hafif ateşte sürekli çevirerek sosun noodlelara iyice bulaşmasını sağlayın. Tavadaki noodleları iki taba pay edin ve üzerine üçer parça tavuk ekleyin. Tavukların üzerine içnde piştiği sostan birer kaşık gezdirin. Kaşar peyniri ile süsleyip servis yapın.

Afiyet olsun..

1 Eylül 2012 Cumartesi

Glaze Havuç Çubukları..

Glaze tekniği, Türk mutfağında  pek kullanılan bir pişirme tekniği olmasa da benim özellikle çok sevdiğim bir tekniktir. Bence hafif şekerli tadı, özellikle ekşi veya tuzlu yemeklerin yanında oldukça keyifli bir kontrast yaratıyor.. Havuç dışında arpacık soğanı, kuşkonmaz veya kapia biber gibi sebzeleri de bu teknikle tatlandırıp yemeklerinizin yanında  farklı bir garnitür olarak servis edebilirsiniz..

Malzemeler (4 kişi için)
6 adet orta boy havuç (çok kalın olmayan ve düz şekilli olan havuçları tercih edin)
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı toz şeker
Tuz, karabiber
1 çay bardağı sıcak su
Süsleme için istediğiniz bir yeşillik (maydonoz, yeşil nane veya fesleğen)

Hazırlanışı
Havuçların dış kabuğunu soyun ve uzunlamasına dörde bölün.. Tereyağını kapaklı bir pişirme tavasına alın ve eritin. Havuçları tavaya alın ve 3-4 dakika soteleyin. İstediğiniz miktarda tuz ve karabiber ekleyin. Toz şekeri de ekleyip biraz daha soteleyin. Havuçlar hafif renk değiştirirken suyu da ekleyin ve tavanın kapağını kapatın.. Altını kısıp yaklaşık 5 dakika daha pişirin. Altını kapatın ve hafif ılıyınca üzerine ince doğranmış yeşillikleri ekleyip servis yapın..

Afiyet olsun..

Not: Glaze etmek; bir etin veya sebzenin, kendi pişme suyunun çektirilmesiyle pişirilmesi anlamına gelir. Bu yüzden yüksek ateş kullanılmamalıdır.

Terigravy (Teriyaki ve Gravy) Soslu Tavuk Dolması..

Aylardır aklımda olan bir karışımı deneme fırsatı buldum sonunda.. Farklı kültürlere ait sosları birbirleriyle karıştırıp yeni ve farklı tatlar ortaya çıkarmayı çok keyifli bulmuşumdur her zaman.. Bu soslardan biri (favorilerimden biridir) olan Teriyaki sosu, Asya mutfağının en özel soslarından ve bizim için oldukça farklı bir lezzet.. Ev yapımı Teriyaki ile İngiltere temelli olan "Gravy" sosunu birleştirmeyi denedim bu kez.. Sonuç oldukça keyifliydi.. Karışık gibi gelebilir ama malzemeleri ayarladıktan sonra gerisi çok da zor değil.. Denemekten çekinmeyin bence :)

Malzemeler (2 kişi için)
2 adet tüm tavuk göğsü (kasabınıza fileto şeklinde açtırabilirsiniz)
1 adet kabak
4 adet mantar
100 gr kaşar peyniri (jülyen doğranmış)
1 türk kahvesi fincanı krema
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber, kekik

Teriyaki Sosu için
1 türk kahvesi fincanı soya sosu
1 türk kahvesi fincanı esmer şeker (toz şeker de olabilir)
2 çorba kaşığı elma sirkesi
(aslında sirke yerine "mirin" denilen pirinç şarabı ile yapılır ama bulmak pek kolay değil)
2 diş sarmısak
1 çorba kaşığı mısır nişastası
1 çorba kaşığı su
Karabiber

Gravy Sos için
1 çorba kaşığı tavuk bulyon
1 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı un
2 dal taze biberiye
1 türk kahvesi fincanı beyaz şarap (isteğe bağlı)
1 su bardağı kaynar su
Tuz, karabiber

Hazırlanışı
İşe teriyaki sos ile başlayalım. Soya sosunu, esmer şekeri, elma sirkesini ve sarmısakları mutfak robotuna koyun ve 2 dakika iyice karıştırın. Şekerlerin erimesi yeterlidir. Bir kasenin içine nişastayı ve suyu koyup ezerek karıştırın. Nişastalı suyu da robota alın ve 30 saniye daha karıştırın. Karışımı bir kaseye koyup 10 dakika buzdolabında dinlendirin.

Kabağın dış kabuğunu soyup jülyen doğrayın. Mantarları ince ince doğrayın. Bir tavada zeytinyağını kızdırın, kabak ve mantarları ekleyip soteleyin. Baharatları isteğinize göre ekleyin. Teriyaki sosunuzdan 2 çorba kaşığı ve kremayı ekleyip sotelemeye devam edin. Kaynamaya başlayınca altını kapatın 3 dakika dinlendirin.

Tavuklarınızı tezgahınıza yerleştirin. Sebzeli harcınızdan 2 çorba kaşığı alıp tavuğun ortasına yerleştirin. Doğranmış kaşar peynirlerinizden de 3-4 parça yerleştirip tavuğu dikkatli bir biçimde sarın. Sağ ve solundaki açıklıklardan harcın çıkmaması için, paket sarar gibi biraz elinizle biraz bastırın. İsterseniz birer kürdanla da tutturabilirsiniz. Teriyaki sosundan birer çorba kaşığı kadar tavukların üzerine gezdirin. Biraz baharat da serpebilirsiniz. Tavuklarınızı bir fırın tepsisine yerleştirin ve önceden 250 dereceye ısıtılmış fırınınıza yerleştirin. Yaklaşık 30 dakika pişirin.

Gravy sosa gelince. Bu sos için fırında pişen tavuklarımızın bıraktığı suya ihtiyacımız olacak.  Bir kabın içerisine tavuk bulyonu ve kaynar suyu alıp iyice karıştırın. Fırındaki tavuklarınızı dikkatli bir biçimde bir başka fırın tepsisine alın ve fırına yeniden yerleştirin. Bu aşamada değiştireceğiniz tepsiyi de önceden fırında ısıtmanız daha iyi olur. İlk tepsinize, yani tavuğun pişip suyunu bıraktığı tepsiye bulyonlu suyunuzu ekleyin ve tepsiyi ocağın üstüne yerleştirip altını açın. Bir çırpma teli yardımıyla  iyice karıştırın. Kaynamaya başlayan tavuk suyunuzun içine biberiye dallarını atın. Biraz karabiber serpin. Birkaç dakika sonra da bir elek yardımıyla unu eleyerek tavuk suyuna ekleyin. Hemen ardından tereyağını da ekleyin ve iyice karıştırın. Biberiye dallarını çıkarın. Eğer istiyorsanız beyaz şarabı ekleyin. Ocağı kısın ve yaklaşık 3 dakika iyice çırparak kaynatmaya devam edin. Gravy sosunuz artık hazır.

Fırına yerleştirdiğiniz tavukların üzerine gravy sostan bolca dökün ve 10 dakika daha, üzeri kızarana kadar pişirmeye devam edin. Fırından çıkarıp garnitürle servis edin. ( Ben glaze edilmiş havuçları tercih ettim. Onun tarifini daha sonra vereceğim.)

Afiyet olsun..

29 Ağustos 2012 Çarşamba

Arnavut Ciğeri ve Meltem Chef'in Soğan Salatası..

Arnavut ciğeri, ciğer sevmem diyenlerin bile çoğu zaman severek yediği, çok keyifli bir yemektir.. Benim içinse apayrı bir yeri vardır.. Geçtiğimiz hafta eşim Meltem, çok sevdiğimi bildiği bu yemeği hayatında ilk kez yaptı.. Hatta daha önce tadına bile bakmadığını çok iyi biliyorum.. Ancak itiraf etmeliyim hayatımda yediğim en lezzetli şeylerden biriydi.. Aslında blogda yayınlamayı düşünmüyordum (kendime saklamayı planlıyordum) ama haberi alan arkadaşlarımızın ısrarıyla eşimden aldığım tarifi yayınlıyorum.. Denemenizi ısrarla tavsiye ediyorum..

Malzemeler (2 kişilik)
400 gr dana ciğeri (kuşbaşı doğranmış)
50 gr kuyruk yağı (isteğe bağlı) (sotelik doğranmış)
3 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
2 çay kaşığı tuz
1 su bardağı sıvı yağ

Soğan Salatası için
2 adet küçük boy kuru soğan
Toz kırmızı biber, sumak, tuz
6-7 dal taze nane

Hazırlanışı
Ciğerlerinizi pişirmeden önce soğan salatasını hazırlamanızı öneriyoruz. Soğan salatası ve ciğer bizim için ayrılmaz bir ikilidir. Soğanları ince halkalar halinde doğrayın. Baharatları ve ince doğranmış taze naneyi istediğiniz miktarda ekleyip iyice karıştırın.

Arnavut ciğeri için bir kabın içerisinde unu ve baharatları iyice karıştırın. Ciğerleri ve kuyruk yağını baharat karışıma ekleyip her tarafına bulaşmasını sağlayın. Sıvı yağı bir derin bir kızartma tavasında kızdırın ve una bulanmış ciğerlerinizi teker teker yağa atın. Yapışmamaları için tahta bir kaşıkla çok zedelemeden karıştırın. Yaklaşık 5 - 6 dakika kızartın. Bir kevgir yardımıyla kağıt havlu konulmuş bir tabağa alın ve soğan salatası , söğüş domates ve süzme yoğurtla servis yapın..
 
Afiyet olsun.. 

27 Ağustos 2012 Pazartesi

Bonfile Soslu "Raviozanya"..

Yemek yapmak; şarkı yazmak veya resim yapmak gibidir bazen.. Bir an gözünüzün önünde bir imaj belirir ve siz ocap görüntüyü gerçeğe çevirmek istersiniz.. Yaptığım yemeklerin çoğu, hiç alakası olmayan bir mekanda veya zamanda gözümün önünde beliren yemek fikirleri sonucu ortaya çıkmıştır.. Bu yemek sanırım onların kraliçesi olmaya aday.. Muhtemelen tadına baktıktan sonra "makarna" anlayışınız sonsuza dek değişecektir.. :)

Yapacağımız yemeğin temel malzemesi lazanya plakaları, ancak ben onları bir tür sade ravioliye yani İtalyan mantısına dönüştürdüm.. Lazanya ve Ravioli karışımı bir yemek olduğu için ismini de değiştirme hakkını kendimde bulup "Raviozanya" koydum.. Umarım beğenirsiniz..

Malzemeler (4 kişilik)
1 paket Barilla lazanya
150 gr dana bonfile
2 adet domates (rendelenmiş)
1 adet çarliston biber
2 diş sarmısak
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı kırmızı şarap (isteğe bağlı)
1 tatlı kaşığı barbekü sosu veya 1 çay kaşığı esmer şeker
1 tatlı kaşığı et bulyon
Tuz, karabiber, kekik
Taze fesleğen
Parmesan peyniri veya eski kaşar peyniri

Hazırlanışı
Dana bonfileyi, iyice ısıtılmış bir ızgara veya bir teflon tavada bütün halinde, tüm dış yüzeyi mühürlenene kadar yaklaşık 3-4 dakika pişirin. Bu işlemden önce yaklaşık 4 saat civarı " zeytinyağı , süt , kekik , karabiber " karışımından oluşan bir marinatta bekletirseniz etiniz çok daha lezzetli ve yumuşak olacaktır. Etinizin dış yüzeyinin tamamını ızgarada mühürledikten sonra bir alüminyum folyoya sarın ve önceden 250 dereceye ısıtılmış fırınınızda 15 dakika pişirin.

Etiniz pişerken sosun diğer malzemelerini hazırlayalım. Lazanya plakalarını kaynayan suya atarak 3 - 4 dakika haşlayın..  Dağılmalarına izin vermeden tezgahınıza alın ve bıçak yardımıyla yaklaşık 3 x 3 cm'lik kareler elde edin. Domatesleri rendeleyin , biberinizi ince ince kıyın , sarmısakları ezip tuzlayın , et bulyonu yarım çay bardağı sıcak suda eritin ,  peyniri rendeleyin.. Etiniz fırından çıktıktan sonra bir bıçak ve çatal yardımıyla jülyen şekilde doğrayın.. Etin doğranma şekli zevkinize kalmıştır ancak çok ince doğrarsanız etiniz lezzetini kaybeder , kalın doğrarsanız makarna geri planda kalır. Tereyağını bir tavada eritin ve etleri ekleyip soteleyin.. Üzerine sarmısakları , biberi ve isteğinize göre kırmızı şarabı ekleyip sotelemeye devam edin. Et bulyonu, rendelenmiş domatesleri  barbekü sosu veya esmer şekeri ekleyin. İstediğiniz miktarlarda baharatları da ekleyip 5 dakika kaynamaya bırakın..

Servis işlemine geçmek için sosun bir kısmını ve haşlayıp doğradığınız lazanyaları bir sos kabına alıp nazikçe karıştırın. Makarnalarınızın parçalanması görüntüyü kötü etkileyecektir bu yüzden oldukça dikkatli ve yavaş karıştırın. Makarnanızı tabağa alın ve kalan sostan üzerine gezdirin. İnce kıyılmış fesleğen yaprakları ve rendelenmiş peynirle süsleyip servis yapın..

Afiyet olsun..

25 Ağustos 2012 Cumartesi

Kırmızı Soslu ve Püreli İsveç Köftesi..

Yaklaşık bir aydır yaptığım diyet sebebiyle yeni tarifler bulma şansım olmadı.. Ama artık birşeyler yazma zamanı geldi sanırım.. Bu yemek, eşimin özel tariflerinden biri.. Özellikle yanındaki kırmızı sosu inanılmaz derecede lezzetlidir.. Ben keyifle yiyorum - diyete kadar en azından yiyordum - umarım sizler de beğenir ve denersiniz..

Malzemeler (2 kişilik)
Köfte için
200 gr dana kıyma
2 dilim kızarmış ekmek
1/2 çay bardağı krema
1 adet yumurta
1 diş sarmısak
1 adet küçük boy soğan
1 çay kaşığı hardal
Tuz, karabiber, kimyon, fesleğen

Püre için
3 adet orta boy patates
1/2 çay bardağı krema
1 çay kaşığı tereyağı
1/2 çay kaşığı hindistan cevizi (isteğe göre)
Tuz, karabiber

Sos için
2 adet orta boy domates
1 diş sarmısak
3 çorba kaşığı et suyu
1 çay kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1/2 çay kaşığı toz şeker
Tuz, karabiber, kuru nane, fesleğen
Dereotu

Hazırlanışı
Köfteyi yapmak için, kızarmış ekmekleri , soğanı ve sarmısağı bir mutfak robotuna alıp homojen bir kıvama gelinceye kadar öğütün. Kıymayı bir kaba alın ve robotta çektiğiniz malzemeleri üzerine ekleyin. Yumurtayı , kremayı , hardalı ve isteğinize göre baharatları ekleyin. İyice yoğurup ceviz büyüklüğünde parçalar alıp şekil verin. Köftelerinizi yağlı kağıt serilmiş bir tabağa koyup buzlukta 15 dakika dondurun.

Püreyi yapmak için, patateslerinizi haşlayın ve kabuklarını soyup mutfak robotuna koyun. Üzerine kremayı , tereyağını , isterseniz hindistan cevizini (ben kesinlikle çok seviyorum) ve baharatları ekleyip iyice çekin.

Ve gelelim yemeğin asıl sırrına yani eşimin özel kırmızı sosuna.. Sarmısağı ezip zeytinyağı ve salçalarla birlikte bir sos tavasında kavurun. Rendelenmiş domatesleri ekleyin ve kaynayana kadar pişirmeye devam edin. Et suyunu , toz şekeri, ve baharatları ekleyip kısık ateşte 5 dakika daha pişirin. Son olarak ince doğranmış dereotunu ekleyip tavanın altını kapatın. Eğer arzu ederseniz bu sosa pul biber veya acısos ekleyerek acı olmasını sağlayabilirsiniz.

Dondurucudan çıkardığınız köftelerinizi fritöz veya kızartma tavasında 4 dakika, dış yüzeyi kahverengileşinceye kadar kızartın. Köftelerinizi ister ısıya dayanıklı bir kapt,a 200 derecelik fırında 10 dakika, ister bir tavaya alarak 10 dakika kısık ateşte çevirerek içlerinin pişmesini sağlayın.

Servis için tabağın büyük bir kısmına patates püresini yayın. Üzerine köftelerinizi yerleştirin ve son olarak kırmızı sostan isteğinize göre üzerine gezdirin ve mutlaka bir miktar yanına ekleyin. Üzerini dereotu veya maydonozla süsleyip servis yapın.

Afiyet olsun..

18 Ağustos 2012 Cumartesi

Rotolo al banana e fragole.. (Muzlu ve Çilekli Rulo Pasta)

Bu pastanın sanırım en büyük sırrı içine koyduğumuz herşeyin ev yapımı olması.. Eğer isterseniz hazır puding,  hazır pandispanya ve konserve reçel kullanabilirsiniz ama şu bir gerçek ki asla bu lezzeti yakalayamazsınız.. Sadece yarım saatinizi alacak pandispanya ve puding hazırlığı emin olun çok keyifli sonuçlanacaktır..

Malzemeler (12 kişilik)
Rulo Pandispanyası için
4 yumurta
150 gr toz şeker (2 çay bardağı)
100 gr un (2 türk kahvesi fincanı)
1 paket kabartma tozu
1/4 çay bardağı ılık su

Puding için
1/2 litre süt
1 çay bardağı toz şeker
1 paket vanilya
2 çorba kaşığı nişasta
1 tatlı kaşığı tereyağı veya margarin
1 adet büyük boy muz

Süsleme ve servis için
50 gr taneli çilek reçeli
1/2 çay bardağı pudra şekeri

Hazırlanışı
Pandispanyayı yapmak için yumurtaları ve şekeri bir kabın içerisinde köpürene kadar çırpın. Üzerine unu, kabartma tozunu ve suyu da ekleyip 3 dakika daha karıştırın. İçine yağlı kağıt serilmiş dikdörtgen şeklinde bir fırın kabına veya fırın tepsisine harcı yayın. 180 dereceye önceden ısıtılmış fırınınızda 12 dakika (üzeri hafif kızarana kadar) pişirin. Pişen pandispanyanızı fırından alıp soğumaya bırakın.

Pandispanyanız fırındayken pudinginizi pişirmeye başlayabilirsiniz. Bunun için  sütü ve şekeri bir tencereye alın ve kaynatın. Yarım su bardağı soğuk su yada sütün içerisinde nişastanızı ezerek eritin ve kaynayan süte ekleyin. Margarini de ekleyin ve göz göz oluncaya kadar karıştırırarak pişirmeye devam edin. Muzu bir mutfak robotu veya çatalla iyice püre haline getirin ve ocaktan aldığınız pudinginize ekleyin.  Eğer varsa ısıya dayanıklı bir blender yardımıyla pudinginizi iyice pürüzsüz hale getirin. Soğumaya bırakın.

Ilıyan pandispanyanızı yağlı kağıttan ayırıp, kızarmış olan kısmı üste gelecek şekilde tezgahınıza yerleştirin. Üzerine bir elek yardımıyla pudra şekerini gezdirin. Ilımış pudinginizin yarısını pandispanyanın üzerine yayın. İstediğiniz pasta kalınlığına göre isterseniz dikdörtgenin kısa kenarından başlayarak, dilerseniz de uzun kenarından başlayarak rulo şeklinde sarın. Bu aşamada çok yavaş hareket edin çünkü pandispanyanız yırtılabilir veya puding yanlardan akabilir.

Rulo haline gelen pastanızı bir pasta tabağına alın ve kalan pudingi üzerini tamamen kapatacak şekilde pastanın üzerine yayın. Buzdolabında 2 saat kadar beklettiğiniz pastanızı istediğiniz kalınlıkta dilimleyin ve üzerine çilek reçeli ekleyerek servis yapın..

Afiyet olsun..

14 Ağustos 2012 Salı

Chef in Love usulü Kaşarlı Tavuk Sarma..

Kaşarlı tavuk sarma, bir dönem restaurantım Café 7'de sunduğum menü yemeklerinden biriydi.. Oldukça beğenildi ancak sürekli olarak menüyü güncellediğim için şu an yer almıyor.. Bir arkadaşımızın isteği üzerine yeniden yaptım ve tarifi yayınlama fırsatım oldu.. Oldukça kolay ve sunumu çok keyifli bir tariftir..

Malzemeler (4 Kişilik)
2 adet tüm tavuk bonfile (kemiksiz  göğüs)
1 su bardağı süt
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Yaprak kekik, karabiber
200 gr kaşar peyniri
1 çay bardağı yemek kreması
Toz kırmızı biber, toz köri, tuz
Taze fesleğen veya pesto sosu
1 diş sarmısak

Hazırlanışı
Tavuklardan, bir fileto bıçağı yardımıyla yaklaşık yarım santim kalınlığında filetolar çıkararak başlıyoruz.. Çıkan filetolar avucunuzun içi büyüklüğünde olmalıdır.. Her fileto parçasını bir streç filmin altına koyun ve filmin üzerinden varsa bir et dövme demiri yoksa bir su bardağının altı ile tavukları parçalamadan dövün.. Tavuklar incelip büyüyeceklerdir. Sütü, zeytinyağını, kekiği ve karabiberi bir kabın içerisinde karıştırıp tavuklarınızı bu marinatın içine yatırın. Yaklaşık 4 saat beklemesini tavsiye ediyorum.. 

Dinlenen tavuklarınızı teker teker tezgahınıza alın. Tavuğun üst yüzeyine, bir fırça veya kaşık yardımıyla çok az krema sürün. Doğranmış fesleğenlerinizi veya bir çay kaşığı pesto sosunu da kremanın üzerinde gezdirin. Bir çorba kaşığı kadar rendelenmiş kaşar peynirini de tavuğun ortasına ekleyin ve tavuğun bir tafafını diğerinin üzerine kapatın. Açık kenarları parmak uçlarınızla bastırın. Tavuk yeterince yumuşak olduğundan birbirlerine yapışacaklardır. Birleştirmek için herhangi bir ip veya kürdan kullanmanıza gerek kalmaz.

Bir kızartma tavasına çok az zeytinyağı koyup iyice kızdırın. Kızan yağınızın içine bir diş doğranmış sarmısağı atıp 10 saniye kadar çevirin ve sarmısakları bir kaşık yardımıyla tavadan çıkarın. Bu işlem zeytinyağına güzel bir aroma katacaktır. Toz kırmızı biber, toz köri ve tuzdan sadece tavuğa renk verecek kadar bir miktarı zevkinize göre tavaya alın ve karıştırın. Tavuklarınızı, tavaya dikkatlice alın, baharatlara bulanmasını sağlayın ve iki yüzünü güzelce kızartın. Kızıl bir renk alıp dışı sertleşince tavanın kapağını kapatın ve 5 dakika kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bu işlemi tüm tavuklara uygulayın.. Kızarmış patates ve özellikle makarnayla servis yapmanızı öneririm.. 

Afiyet olsun..

Spaghetti alla Carbonara..


Bir makarna aşığı olmama rağmen, tüm makarna sosları içerisinde her zaman favorim carbonara sosu olmuştur. İçerisindeki malzemeler ve özellikle pişirme tekniğinden ötürü oldukça farklı bir lezzete sahip olan bu sos maalesef ülkemizde çok fazla bilinen bir sos değil. Eğer bir "makarnasever" iseniz mutlaka denemelisiniz..

Malzemeler (4 kişilik)
500 gr (1 paket) spagetti
150 gr dana jambon veya dana salam
2 yumurta sarısı
4 çorba kaşığı yemek kreması
3 çorba kaşığı toz parmesan peyniri veya 100 gr eski kaşar
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber, kuru fesleğen
10-12 yaprak taze nane veya 4 dal maydonoz 
 
Hazırlanışı
2 litre suya 1 çorba kaşığı tuz atıp kaynatın. Spagettiyi kaynayan suya atıp 8-10 dakika, al dente(dişe gelen) kıvamına gelinceye kadar haşlayın. Haşlama işlemi esnasında dana jambonu veya salamı küçük kareler şeklinde doğrayıp, derin bir tencerede zeytinyağı ile birlikte kavurun. Boş bir çırpma kabına yemek kreması, parmesan peyniri ve yumurta sarılarını ekleyip iyice karıştırın.Bu karışıma isteğinize göre tuz karabiber ve kuru fesleğen ekleyip biraz daha karıştırın. Haşlanan makarnaları süzün ve soğuk suya tutmadan, kavurduğunuz jambon veya salamların bulunduğu tencereye ekleyip nazikçe karıştırın. Tencereyi ocaktan alıp hazırladığınız krema karışımını makarnanın üzerine ekleyin ve olabildiğince çabuk ve yumuşak bir biçimde karıştırın. Yumurtalar makarnanın sıcaklığıyla pişecektir. Tenceredeki makarnanın 1/4’ünü servis tabağına alıp üzerine doğranmış nane veya maydonoz serpin ve olabildiğince kısa sürede servis yapın..

Spagetti Carbonara’nın en önemli özelliği, sosunda kullanılan çiğ yumurta sarılarının, makarnanın sıcaklığıyla pişmesidir..  Bu sebeple makarnanın haşlama işleminden hemen sonra, sıcak olarak kullanılması, karıştırma işleminin tencere ocaktan alındıktan sonra yapılması ve hızlıca servis edilmesi gerekir. Aksi taktirde yumurta sarıları fazla pişecek ve makarnanızın görüntüsü kötü olacaktır.

10 Ağustos 2012 Cuma

Chef in Love usulü Lasagne.. (Lazanya)

Lazanya, benim için İtalyan yemeklerinin kraliçesidir.. Lazanya sevmeyen birini henüz görmedim.. Yapması zahmetlidir ama ortaya çıkan şaheseri görünce buna değdiğini anladığınız bir yemektir.. Ben de yapmaktan çok keyif alırım ve kendimce küçük eklentiler yaparım.. Sizler de iç malzemeyi değiştirmekte özgürsünüz..

Malzemeler (4 kişilik)
1 paket lasagne (benim tercihim Barilla)
500 gr kaşar peyniri

İç sos için
250 gr dana kıyma
3 adet orta boy domates
3 diş sarmısak
3 adet taze mantar
1 orta boy havuç
1 adet çarliston biber
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı kuru fesleğen
1/2 çay kaşığı toz köri
1 tatlı kaşığı et bulyon
1 tatlı kaşığı sebzeli çeşni
2 çorba kaşığı zeytinyağı
tuz, karabiber

Beşamel sos için
3 çorba kaşığı un
100 gr margarin
3 su bardağı süt
tuz, karabiber

Hazırlanışı
Öncelikle soslarımızı hazırlamamız gerekiyor. İç sosu hazırlamak için kıymanızı zeytinyağı ile bir tavanın içine alıp iyice kavurun. İnce doğradığımız çarliston biberi, sarmısakları, mantarları ve rendelediğimiz havucu kıymaya ekleyip soteleyin. Rendelenmiş domatesleri ve salçayı ekleyip tüm harcın rengi kırmızılaşana kadar karıştırın. İsteğinize göre tuz ve karabiberi, köri, fesleğen, et bulyon ve sebzeli çeşniyi ekleyip kısık ateşte 15 dakika pişirin. Su eklemenize gerek yoktur çünkü mantar ve domates kendi sularını bırakacaktır.

Beşamel sos için, margarini bir sos tenceresinde eritip üzerine unu ekleyin. Rengi kahverengileşmeye başlayınca yavaş yavaş sütü eklemeye başlayın. Muhallebiden daha gevşek bir kıvama gelinceye kadar karıştırarak pişirin. İsteğinize göre tuz ve karabiber ekleyin.

Şimdi sıra geldi lazanyamızı inşa etmeye. Bir fırın tepsisi veya ısıya dayanıklı bir cam tepsinin dibine beşamel sosunuzdan bir kaç kaşık alıp tabanınında ince bir sos katmanı oluşacak şekilde yayın. Üzerine 4 adet lazanya plakası yerleştirin. Lazanyaların üzerini de beşamel sosla kapatın. Her lazanya plakasının üzerine bir çorba kaşığı iç sos koyup iyice yayın. Rendelenmiş kaşar peynirinden bir çorba kaşığı kadar alıp kıymalı sosun üzerine gezdirin. Birer lazanya plakası daha yerleştirin ve "lazanya - beşamel - iç sos - kaşar peyniri" şeklinde sırayla devam edin. Toplamda kişi başı 4 plaka lazanya kullanmanız yeterli olacaktır.  En üst kata kalan beşamel sosu ve kaşar peynirini gezdirin. 200 dereceye önceden ısıtılmış fırınınızda 25-30 dakika pişirin. Üzeri yeterince kızardığında fırından çıkarın ve 5 dakika dinlendirdikten sonra servis yapın. 

Afiyet olsun..

6 Ağustos 2012 Pazartesi

Mexican Breeze..

Café 7'nin özgün lezzetlerinden biri olan "Mexican Roller 7"nin, eşim için uyarlanmış, yeni bir versiyonu bu yemek.. Eşim Meltem'e yapıldığı için ismini de ondan aldı.. Görüntü olarak burritoyu andırıyor ama içi daha çok bizim sevdiğimiz malzemelerle dolu.. Pratik oluşundan dolayı acil durum misafir planlarınızda iyi bir çözüm olabilir bence..

Malzemeler (2 kişilik) 
2 adet tortilla ekmeği ( hafif gevrek bir dürüm ekmeği de iş görür)
2 adet tavuk sarma (kemiksiz)
4 adet mantar
2 dal taze soğan
1 adet domates (küçük)
1 çorba kaşığı haşlanmış mısır (ya da konserve)
1 çorba kaşığı köri sosu
1 çorba kaşığı barbekü sosu
Tuz, kekik, pul biber
1 çay kaşığı toz şeker
Kaşar peyniri
1 çorba kaşığı domates salçası
Zeytinyağı (riviera)

Hazırlanışı
Tavukları jülyen yani ince uzun parmak şeklinde doğrayın. Bir tavaya bir çorba kaşığı kadar zeytinyağı ekleyip tavukları hafif kızartın. İnce doğradığınız yeşil soğanlarınızı ve mantarlarınızı ekleyerek sotelemeye devam edin. Mantarlar yumuşayıp renk değiştirdiğinde köri ve barbekü soslarınızı ekleyerek renklendirin. 30 saniye kadar bu şekilde soteledikten sonra mısır ve çok ince doğranmış domateslerinizi ekleyin. İsteğinize göre kekik, pul biber ve tuzunuzu da ekledikten sonra 1 çay kaşığı toz şekerinizi de tavaya atın ve karıştırın. Ocağı söndürün ve tavanızın kapağını kapatarak 2 dakika dinlendirin.  

Tortilla ekmeklerinizin ortasına tavuklu harcınızı paylaştırın ve üzerine istediğiniz miktarda kaşar peyniri gezdirin. Bu aşamada arzu ederseniz biraz acısos da dökebilirsiniz. Kaşarı da ekledikten sonra ekmeğinizi paket kağıdı kapatır gibi önce yanlardan sonra karşılıklı olan kısımlarından kapatın. Ters çevirip servis tabağınıza alın.

Bir cezve veya sos kabının içine salçanızı ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı koyun. Salçayı kavurmadan önce üzerine yarım çay bardağı soğuk su ekleyip iyice karıştırın ve ocağa yerleştirin. Salçalı sosunuz iyice kaynayınca çok az tuz ekleyin. Servis tabağınıza aldığınız ekmeğinizi eğer varsa mikrodalga fırınınıza, yoksa normal bir fırına koyup hafif ısıtın. Fırından çıkardığınız ekmeğinizin üzerine salçalı sosunuzdan gezdirin ve üzerine bir tutam kaşar peyniri koyup servis yapın..

Afiyet olsun..

5 Ağustos 2012 Pazar

Risotto al Pollo.. ( Tavuklu Risotto)

İtalyan pilavı olarak tabir edebileceğimiz Risotto'yu bizim pilavımızdan ayıran bazı özellikler var.. Bunlar kullanılan pirinç (Arbario pirinci) ve pişirme tekniğidir. Arbario pirinci artık hemen her markette bulunabilen bir malzeme ancak eğer bulamıyorsanız bulabildiğiniz en iri baldo pirinci de işinizi kısmen görecektir. Pirinç konusundaki hassasiyetin sebebi, pişirme tekniğinde gizlidir. Yavaş yavaş et ya da tavuk suyunu çektirdiğimiz için pirinç sıvı emme potansiyeli yüksek bir pirinç olmalıdır.

Risotto benim için çok özel yeri olan bir yemektir. İçine koyabileceğiniz malzemeler sizin hayalgücünüzle sınırlıdır. Sebzeler, etler hatta deniz ürünleri ile çok lezzettli risottolar hazırlayabilirsiniz. Önemli olan tekniği öğrenmek. Umarım dener ve benim kadar keyif alırsınız.

Malzemeler (4 kişilik)
1 Su bardağı (175 gr) Arbario pirinci
150 gr tavuk göğ
100 gr mantar
1 orta boy çarliston biber
1 küçük soğan
2,5 su bardağı tavuk suyu
2 çorba kaşığı zeytinyağı (riviera)
Tuz, karabiber, kuru fesleğen
Toz Parmesan veya kaşar peyniri
Taze nane veya fesleğen yaprakları

Hazırlanışı
Tavuk göğsünü nohut büyüklüğünde parçalara ayırın. Çarliston biberi, soğanı ve mantarları da ince ince doğrayın. Bir tavanın içerisine zeytin yağını ve tavuğu ekleyip, tavuklar renk değiştirinceye kadar pişirin.  Ardından sırasıyla soğanı, biberi ve mantarları da ekleyip iyice soteleyin.  İstediğiniz miktarlarda baharatları ekleyip harca renk verin.  Pirinçleri de ekleyip kavurmaya devam edin. Malzemeler homojen karışınca önceden hazırlanmış tavuk suyundan 2 kepçe kadar malzemelerin üzerine ekleyin. Lütfen mümkünse tavuk bulyon kullanmayın. Risottoya, gerçek tavuk suyunun tadını asla yeterince vermez. Tahta bir kaşık yardımıyla, eklediğiniz tavuk suyu pirinçler tarafından tamamen emilene kadar sürekli karıştırın. Karışım lapa görünümü aldığında 2 kepçe daha tavuk suyu ekleyerek aynı işlemi tekrarlayın. Tüm tavuk suyu bitene kadar bu şekilde devam edin. Tavuk suyu tamamen emildiğinde piriçler şişecek ve risotto lapa bir görünümüne sahip olacaktır. 1-2 dakika kapağı kapalı olarak dinlendirdiğiniz risottonuzu üzerine parmesan peyniri ve doğranmış nane veya fesleğen ile süsleyerek servis yapın.

Afiyet olsun..

Not: İyi bir risotto piştiğinde iri taneli ve lapa bir görüntüye sahip olmalıdır. Türk usulü pilav gibi suyunu tamamen çekmesini beklemeyin.

2 Ağustos 2012 Perşembe

Filet Mignon with Mushroom Sauce.. (Mantar Soslu Fileminyon)

Filet mignon, küçük et parçası anlamına gelir. Fransız mutfağının efsanelerinden biridir ve maalesef restoranlarda uçuk fiyatlara satılır.. Chef in Love, bu kuralı değiştirmek istiyor.. Bu muhteşem yemekten mahrum kalmanızı istemiyorum ve size düşük maliyet fileminyon yapabileceğinizi ispatlamak istiyorum..

Adından da anlaşıldığı gibi yemeğin temel malzemesi et. Ancak sıradan bir etle bu yemeği yapmak hüsranla sonuçlanmasına sebep olabilir.. İyi eti istemeyi bilmek gerekir.. İşe, kasabınıza giderek ve dana eti alarak başlıyoruz.. İsteyeceğimiz et mutlaka dananın sırt filetosu, antrikot veya kontrafile olmalıdır. Sırt filetosu, diğer iki ete nazaran daha az yağlıdır ve benim tercihimdir.. Gelelim reçeteye..

Malzemeler (2 kişi için)
200 gr dana eti (sırt filetosu, antrikot veya kontrafile)
4 adet orta boy tost ekmeği
8 adet orta boy mantar
1 diş sarmısak
1 çarliston biber
200 ml (1 su bardağı) krema
1 çorba kaşığı demiglace sos (isteğe göre)
1/2 çay kaşığı karabiber (tercihen tane)
1/2 çay kaşığı dal kekik
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı pul biber
1 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay bardağı süt

Hazırlanışı
Öncelikle etlerimizi marine etmemiz gerekiyor. Bunun için bir kabın içerisine sütü, zeytinyağını, dal kekiği ve karabiberi ekleyip karıştırın. Etlerinizi; 1 cm kalınlığında, 2 cm eninde ve 5 cm boyunda  (yan yana konmuş iki kibrit kutusu büyüklüğünde) kesin. Hazırladığınız marinata iyice bulayıp, kabın ağzını streç filmle kapatın ve en az 4 saat buzdolabında dinlendirin.

Mantar sosu hazırlamak için, mantarları ince ince doğrayın. Tereyağınızı bir tavada eritin ve içerisine sırayla ezilmiş bir diş sarmısağınızı, ince kıyılmış çarliston biberinizi ve mantarlarınızı atıp, tahta bir kaşık yardımıyla soteleyin. Sebzeleriniz renk değiştirince kremayı ekleyip kaynayana kadar karıştırın. Eğer varsa demiglace sosunuzu veya iyice kaynatılmış yarım çay bardağı et suyu da ekleyebilirsiniz. Sosunuza isteğinize göre karabiber, tuz, pulbiber ve kekik ekleyin. Göz göz oluncaya kadar kısık ateşte pişirmeye devam edin.

Başka bir tavaya 1 çorba kaşığı kadar zeytinyağı ekleyip kızdırın. Etlerinizi sırayla tavaya alın ve yüksek ateşte dış yüzeyleri mühürlenene kadar pişirin. Sonra altını kısın ve tavanın kapağını kapatın. Yaklaşık 5 dakika kısık ateşte pişirin.

Tost ekmeklerinizi tost makinesinde çok gevrek olmayacak şekilde kızartın. Etleri pişirdiğiniz tavadan alın ve kızarttığınız ekmekleri bu tavaya atarak, tavada kalan et suyunu ekmeklerin bir yüzüne çektirin. Sonra ekmeklerin sosladığınız kısmı üste gelecek şekilde bir fırın tepsisine yerleştirin. Üzerinlerine etlerinizi paylaştırın ve sonra mantarlı sosu etlerin üzerine yayın. Tepsiyi, önceden 200 dereceye ısıtılmış fırınınıza yerleştirerek 10 dakika pişirin. Patates püresi veya garnitürle servis yapın.

Afiyet olsun.

1 Ağustos 2012 Çarşamba

Ratatoille.. (Ratatuy)

Ratatoille, aslında bir çok kültürde ve mutfakta farklı şekillerde de olsa temel olarak aynı altyapıya sahip bir sebze yemeği.. Kullanılan malzemelerin doğranma şekilleri genel olarak yemeğin adını belirliyor. Ratatoille'u yaparken sebzeleri ister küp küp ister halka şeklinde doğrayabilirsiniz. Ben bu tarifimi, çok sevdiğim bir animasyon filmi olan "Ratatoille"de, Remy'nin yaptığı usulde ancak kendi yorumumu katarak yaptım.. Özellikle kullanılan kabak, patlıcan, biber, domates ve soğanın çaplarının birbirine yakın olması, yemeğinizin görüntüsü açısından oldukça önemlidir.

Malzemeler (6 kişi için)
4 adet kabak (orta boy)
4 adet kemer patlıcan (orta boy)
3 adet domates (küçük)
3 adet soğan (küçük)
2 adet kırmızı biber
2 adet yeşil biber
100 gr kaşar peyniri



Sos için
4 adet domates (rendelenmiş)
3 diş sarmısak
1 çorba kaşığı domates salçası
2 çorba kaşığı şekersiz krema
1 çay kaşığı fesleğen
1 çay kaşığı köri
1 tatlı kaşığı barbekü sosu (isteğe bağlı)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
2 çorba kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı
Patlıcanları alacalı, kabak ve soğanları ise tamamen soyun. Sonra tüm sebzeleri 2 mm kalınlığında yani olabildiğince ince bir şekilde halka halka doğrayın. Sonra patlıcan ve kabakları üzerlerini kapatacak kadar tuzlu suya yatırın.

Sosu yapmak için, zeytinyağı ve salçayı bir tavaya alıp kavurun. Üzerine sarmısak ve rendelenmiş domatesleri ekleyip kaynayana kadar karıştırın. Baharatları ekleyin. Son olarak da kremayı ekleyin ve 3 dakika daha kaynatıp sosu ocaktan alın.

Isıya dayanıklı bir cam tepsiye sosun yarısından çoğunu yayın. Üzerine rendelenmiş kaşar peynirini serpin.Şimdi ratatoille'un en önemli aşamasına geldik. Halka doğranmış tüm sebzelerden sırayla birer tane olmak üzere ve tabağa dik gelecek şekilde dizmeye başlayalım. Her sebzeden bir adet (sırası size kalmış) dizdikten sonra aynı sırayla tüm kabı doldurana kadar devam edin. Son olarak da sosun kalan kısmını sebzelerin üzerine gezdirin. Önceden 200 dereceye ısıtılmış fırınınızda 45 dakika pişirin.

Afiyet olsun..   

Servis önerisi : Her sebze dizisinden (toplam 6 halka) ortalama 4 seriyi bir kare oluşturacak şekilde tabağa yerleştirin. Sonra tepsinin dibindeki sostan bu karenin ortasına biraz koyun ve ılık servis yapın.

Rosolaccio.. ( Gelincik )

Rosolaccio, (türkçe adıyla gelincik) eşimle düzenli olarak yaptığımız keyif akşamlarımızdan birinde, evde sürekli bulunan ve favorimiz olan malzemeleri bir araya getirerek uydurduğum, anlatımı uzun ama yapması oldukça kısa süren, hem görsellik hem de lezzet açısından keyif alacağınıza inandığım bir yemeğim.. Reçetesi bana, ismi eşime ait olan bu yemek aynı zamanda oldukça hafif bir lezzete sahip. Umarım beğenirsiniz. 

Malzemeler (2 kişilik)
100 gr dana bonfile (tercihen sırt filetosu)
3 adet kırmızı biber (düzgün şekillive orta boy)
1 adet kuru soğan
100 gr kaşar peyniri
1 çay kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı soya sosu
Zeytinyağı (riviera)
30 gr margarin
1 çay bardağı un
1 su bardağı süt
Kekik, fesleğen, karabiber, tuz
(miktarlar isteğe göre)

Hazırlanışı
Etleri 1 cm kalınlığında ve yaklaşık 7-8 cm uzunluğunda (parmak şeklinde) doğrayın. 2 kişi için toplam 6 adet şerit halinde et gerekiyor. Bir kabın içerisine 2 çorba kaşığı zeytinyağı, soya sosu, kekik ve karabiber ekleyip karıştırın ve etleri bu sosun içine yatırıp marine edin. Eğer sırt filetosu kullanıyorsanız yaklaşık 2 saat yeterli olacaktır ancak daha sert bir et kullanıyorsanız en az 4 saat bekletmenizi tavsiye ederim. 

Yemeğimiz için soğanlarımızı "glaze" etmemiz gerekiyor. Bunun için soğanı, mirpua (mire poix) yani oldukça küçük küpler halinde doğrayın ve bir tavaya alın. Üzerine 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı toz şeker ve 1 çay kaşığı tuz ekleyin. Kısık ateşte biraz karıştırın ve kapağını kapatın. yaklaşık 8 dakika bu şekilde pişirin.

Biberleri uzunlamasına ikiye bölün ve içlerini temizleyin. Yıkayıp kuruttuktan sonra eğer varsa bir ızgaranın, yoksa kızdırılmış bir tavanın üzerine yerleştirin. İki tarafı  da kızarıp yumuşayıncaya kadar pişirin. Biberleri bir kenara alıp ızgaranızın üzerine etlerinizi yerleştirin. Etlerin dışı mühürleninceye kadar 3-4 dakika pişirin. Izgaranızın, etleri atmadan önce iyice kızmış olması gerekir. Aksi taktirde mühürleme işlemi gerçekleşmeden et suyunu bırakır ve kuru bir tadı olur.

Beşamel sosu yapmak üzere margarini bir tavada eritin. Üzerine ununuzu ekleyip hafif kahverengileşinceye kadar kavurun. Sonra yavaş yavaş sütü eklemeye başlayın. Sürekli karıştırırak kaynayana kadar pişirmeye devam edin.

Pişirdiğiniz biberlerin içine öncelikle glaze ettiğiniz soğanı paylaştırın. Üzerine 1 çorba kaşığı kadar beşamel sos ve alabildiği kadar kaşar peyniri yerleştirin. Son olarak da her biberin üzerine pişirdiğiniz etlerden birer adet yerleştirin. Öncede 220 dereceye ısıtılmış fırında 20 dakika pişirip servis yapın.

Afiyet olsun.

il Mar Rosso.. ( Kızıldeniz )

Bu yemeği yaptığınızda adını neden il mar rosso (türkçesi kızıldeniz) koyduğumu anlayacaksınız.. Hazırlayacağımız domates sosunun üzerine yerleştireceğimiz doldurulmuş gnocchetti makarnaları (midye makarna) bana kırmızı kumlu bir sahil görüntüsünü çağrıştırdı.. Ana yemek olmasına rağmen oldukça hafif bir tadı olan bu yemeği soğuk olarak meze gibi de kullanabilirsiniz..

Malzemeler (2 - 3 Kişilik)
1/4 paket gnocchetti makarna
1 paket krem beyaz peynir
1 çay bardağı süzme yoğurt
1 diş sarmısak
3 dal dereotu
2 çorba kaşığı zeytinyağı (riviera)

Napoletana Sos için
2 orta boy domates
1 çorba kaşığı domates salçası
2 çorba kaşığı zeytinyağı (riviera)
1 diş sarmısak
1 tatlı kaşığı pesto sosu veya 1 çay kaşığı fesleğen
1 tatlı kaşığı köri sosu veya 1 çay kaşığı toz köri
İstediğiniz miktarda kekik, nane, tuz ve karabiber
1/2 çay kaşığı toz şeker

Hazırlanışı
Bir tencereye 1 litre su koyun, 1 tatlı kaşığu tuz ekleyin ve kaynatın. Kaynayan suya makarnalarınızı atın ve karıştırın (Pişme süresi 15 dakikadır). Diğer tarafta 1 diş sarmısağı ezin, dereotlarını ince ince kıyın, üzerine 2 kaşık zeytinyağını, süzme yoğurdu ve yarım paket (100 gr) krem beyaz peyniri ekleyip iyice karıştırın.

Napoletana sosunu hazırlamak için domatesleri rendeleyin. 2 kaşık zeytinyağını bir tavada kızdırın ve üzerine domates salçanızı ekleyin. Salçayı kavururken ezilmiş bir diş sarmısağı ve rendelenmiş domatesinizi de ekleyip kaynayana kadar ezerek karıştırın. Sonra sırasıyla pesto veya fesleğeni, ardından köriyi ve diğer baharatları ekleyip ocağı kısın ve 5 dakika kısık ateşte pişirin.

Hazırladınızı domates sosunu bir cam, porselen veya tuğla fırın kabına yayın. Pişen makarnalarınızı soğuk suya tutup soğutun ve hazırladığınız peynirli harcı bir çay kaşığı yardımıyla midye makarnaların içine azar azar taşmayacak şekilde doldurun.(Düşündüğünüzden kolay bir işlemdir:) Doldurduğunuz makarnaları domates sosunu yaydığınız kabın içine şekilli yüzeyleri üstte olacak şekilde yerleştirin. Tüm kabı makarnayla doldurduktan sonra, önceden 200 dereceye ısıtılımış fırında 10 dakika pişirin.

Afiyet olsun..